Op 28 juni 2019 is het Wereldplein van IKC Wereldwijs geopend. Aan dit schoolplein is 3 jaar lang hard gewerkt. En het resultaat mag er zijn! Het is een duurzaam community schoolplein, een plein dat ook door de buurt gebruikt mag worden. Vader Kees Klaassen vertelt over de rol van water in het ontwerp.
Bij het ontwerp zijn zowel de kinderen als de ouders om hun ideeën gevraagd voordat een architect en hovenier zijn betrokken. Voor hen was het gebruik van water in het ontwerp belangrijk: “We willen dat kinderen ook als het regent leuk buiten spelen.” Voor de waterloop, één van de interactieve plekken op het plein, is een grondboring van 20-25 meter diep gedaan om grondwater beschikbaar te krijgen voor de waterpomp. “Dat is veel duurzamer dan een waterleiding aanleggen. We hebben juist in de polder al een overschot aan water.”
Als het regent is de waterloop dus te gebruiken met regenwater i.p.v. grondwater. Al het water stroomt via de waterloop in een bodemloze zandbak. Dit had wat wettelijke haken en ogen, maar is uiteindelijk gelukt. Zo hebben de planten eromheen meteen profijt van het gevallen regenwater. “We laten het grond- en regenwater gewoon weer terugvloeien in de bodem, waar het vandaan komt.”
Voor het plaatsen van een watertappunt wordt binnenkort een subsidieaanvraag ingediend. Dit was vanaf het begin al een wens van het projectteam. ”Als die er straks ook is, kunnen de kinderen op het plein hun herbruikbare waterflesjes vullen. Dat scheelt weer plastic flesjes en andere drankverpakkingen.”
Naast deze waterproof maatregelen is het plein ook flink vergroend waardoor de sponswerking enorm is toegenomen en wordt hittestress gereduceerd. Daarbij is het plein met allerlei creatieve ideeën opgeknapt. Kijk voor een uitgebreid verslag over het groene schoolplein bij IKC Wereldwijs op de website van de Groene Kapstok.