Maak je (groene) schoolplein waterproof

We willen dat kinderen óók als het regent leuk buiten spelen.

Gepubliceerd: 14 oktober 2019

Op 28 juni 2019 is het Wereldplein van IKC Wereldwijs geopend. Aan dit schoolplein is 3 jaar lang hard gewerkt. En het resultaat mag er zijn! Het is een duurzaam community schoolplein, een plein dat ook door de buurt gebruikt mag worden. Vader Kees Klaassen vertelt over de rol van water in het ontwerp.

Water belangrijk in het ontwerp

Bij het ontwerp zijn zowel de kinderen als de ouders om hun ideeën gevraagd voordat een architect en hovenier zijn betrokken. Voor hen was het gebruik van water in het ontwerp belangrijk: “We willen dat kinderen ook als het regent leuk buiten spelen.” Voor de waterloop, één van de interactieve plekken op het plein, is een grondboring van 20-25 meter diep gedaan om grondwater beschikbaar te krijgen voor de waterpomp. “Dat is veel duurzamer dan een waterleiding aanleggen. We hebben juist in de polder al een overschot aan water.”

De waterloop

Met een bodemloze zandbak!

Als het regent is de waterloop dus te gebruiken met regenwater i.p.v. grondwater. Al het water stroomt via de waterloop in een bodemloze zandbak. Dit had wat wettelijke haken en ogen, maar is uiteindelijk gelukt. Zo hebben de planten eromheen meteen profijt van het gevallen regenwater. “We laten het grond- en regenwater gewoon weer terugvloeien in de bodem, waar het vandaan komt.”

 

Nóg meer water

Voor het plaatsen van een watertappunt wordt binnenkort een subsidieaanvraag ingediend. Dit was vanaf het begin al een wens van het projectteam. ”Als die er straks ook is, kunnen de kinderen op het plein hun herbruikbare waterflesjes vullen. Dat scheelt weer plastic flesjes en andere drankverpakkingen.”

Zelf-gemetseld muurtje met restmateriaal uit de omgeving

Naast deze waterproof maatregelen is het plein ook flink vergroend waardoor de sponswerking enorm is toegenomen en wordt hittestress gereduceerd. Daarbij is het plein met allerlei creatieve ideeën opgeknapt. Kijk voor een uitgebreid verslag over het groene schoolplein bij IKC Wereldwijs op de website van de Groene Kapstok.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Hoogteverschillen in de tuin

Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen zorg je ervoor dat sommige delen altijd droog blijven en in andere delen bij een heftige regenbui water kan blijven staan…

Waterdoorlatende verharding

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden. Waterdoorlatende verharding…

Maak je (groene) schoolplein waterproof

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de kracht en het plezier van een Groen schoolplein. Veel onderdelen van een groen schoolplein…