Waterdoorlatende verharding

“We wilden een makkelijke tuin met een groene uitstraling”

Gepubliceerd: 11 juni 2019

Wouter woont samen met zijn vrouw en zoontje. Vroeger vonden ze het heerlijk om lekker in de tuin te werken. Maar met de komst van hun kindje waren ze toe aan een makkelijkere tuin. “Het is voor ons nu belangrijker dat we niet veel aan de tuin hoeven te doen en dat het er toch gezellig en groen uitziet.”

Plassen op de terrassen

“Toen we de woning kochten lagen er twee terrassen in de tuin. Op eentje daarvan bleven veel plassen staan. We hebben deze weggehaald en gras gezaaid.” Dit bleek niet helemaal de makkelijke oplossing: het werd snel mossig, het groeide niet overal goed en het maaien van het gras kostte Wouter toch te veel tijd.

Toch een groene tuin

Veel mensen zouden dan voor tegels kiezen, maar Wouter niet! “We hebben om twee redenen gekozen voor kunstgras: het is een mooi speelplaatsje voor onze kleine man en we hebben een veel groenere uitstraling dan met stenen, ook in de winter. Bijkomend – waterproof – voordeel is dat het regenwater door het kunstgras zakt en je het niet hoeft af te voeren. En het is dus heel makkelijk: het kunstgras kun je net als bestrating gewoon bezemen en dan is het weer netjes.

Makkelijk aangelegd

En zo’n veldje is niet alleen onderhoudsvrij, het is ook nog eens heel makkelijk aan te leggen. “Als je tegels hebt, kun je deze heel makkelijk vervangen voor kunstgras. Je legt het kunstgras namelijk zo op het zand. Het leggen is net een beetje als tapijt snijden in je woning en als je een beetje goed zoekt is de aanschaf niet heel duur.

Later weer echt gras

Kunstgras oogt een stuk vriendelijker en groener dan tegels. “Maar eh, écht gras is uiteindelijk wel het beste, hoor! Een echt grasveld heeft toch meer uitstraling en is voor het milieu het beste. Dat komt wel weer als de kleine jongen groter is.”

Wil jij ook een makkelijke maar toch groene, waterproof tuin?

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Regenwater schutting

Je kunt regenwater ook (verticaal) opslaan met bijvoorbeeld een regenwaterschutting. Een schutting van 1 meter breed kan al gauw zo’n 300L regenwater opslaan…

Open goot

Open goten kunnen regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp leiden naar een sloot of een vijver waar het water gebufferd kan worden en langzaam kan infiltreren. Open goten…

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening in de tuin in de vorm van een greppel…