Waarom waterdoorlatende verharding?

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld voor een terras, tuinpaden en de oprit. Hier kun je voor waterdoorlatende verharding kiezen. Waterdoorlatende verharding helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen en je tuin leuker en gezelliger te maken.

Is jouw tuin er geschikt voor?

Heb jij ergens in je tuin verharding nodig? Kies dan voor waterdoorlatende verharding! Alle tuinen zijn geschikt. Welk materiaal is geschikt voor jouw tuin?

Houtsnippers of cacaodoppen
Houtsnippers en cacaodoppen zijn geschikt als waterdoorlatende verharding van tuinpaden maar ook om de bodem te bedekken, waar geen beplanting staat. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem en warmen ook minder op dan steenachtige verhardingsmaterialen. Deze ‘verharding’ is de meest duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden. (Bijvoorbeeld: Franse boomschors ± €150,-/m3 )

Houten vlonder
Een houten vlonder is geschikt voor een terras of een tuinpad. Gebruik een waterdoorlatend anti-worteldoek om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud vanwege algengroei. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden. Gebruik geen tropisch hardhout, maar hout met een FSC-keurmerk. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort die je heel goed voor een vlonder kunt gebruiken. Ook Accoya hout is een mooi duurzaam alternatief.

Schelpen
Schelpen kunnen gebruikt worden voor tuinpaden en terrassen. Schelpen hebben als voordeel dat ze beter water doorlaten dan verhardingen met klinkers etc. Het nadeel is dat verharding met schelpen meer onderhoud vraagt. Ze moeten weleens aangevuld en geëgaliseerd worden. Door het gebruik van stabilisatiematten wordt de druk beter verdeeld en blijven de schelpen beter op hun plek.

Grind en steenslag
Grind en steenslag kan gebruikt worden voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten, voor tuinpaden en terrassen. Grind en steenslag heeft als voordeel dat het beter water doorlaat dan verhardingen met klinkers etc. Het nadeel is dat het meer onderhoud vraagt. Het moet weleens aangevuld en geëgaliseerd worden. Door het gebruik van stabilisatiematten/grindplaten wordt de druk van een auto op het grind beter verdeeld en blijft het grind beter op zijn plek. Grind is een schaarse grondstof; uit het oogpunt van duurzaamheid kan beter steenslag gebruikt worden. (Gemiddelde prijs: ±€95,-/m3)

Lees meer over grindplaten van onze partner Grindplaatshop.nl

Grasbetonstenen
Grasbetonstenen zijn een vorm van een open bestratingspatroon en zijn geschikt voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten en voor tuinpaden. De ruimte tussen de stenen wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras, hierdoor warmt het oppervlak ook minder op en laat regenwater door. (Gemiddelde prijs: ±€55,-/m2 )

Open bestratingspatroon
Een open bestratingspatroon kan gerealiseerd worden met klinkers, grasbetonstenen en/of poreuze klinkers die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. Een open bestratingspatroon is geschikt voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten en voor tuinpaden. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. Er zijn ook klinkers met noppen, waarbij de noppen ervoor zorgen dat de klinkers met een open voeg gelegd worden.

Je kunt ervoor kiezen om tweedehands stenen te gebruiken, deze zijn goedkoper en het hergebruiken van materialen is duurzamer. Op websites als Marktplaats worden regelmatig gratis (tuin)stenen aangeboden.

Poreuze klinkers
Poreuze klinkers zijn geschikt voor een oprit, een opstelplaats voor een auto, een terras en tuinpaden. Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met een hoog percentage poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend.

Kijk ook op het informatieblad van Stichting RIONED

Aan de slag!

Stappenplan

  • Meet je oprit in m2
  • Vraag een offerte aan bij een aannemer OF
  • Ga naar de winkel en doe het zelf
  • Vertel het je buren en maak je hele buurt waterproof!

Bestel grindplaten bij Grindplaatshop.nl

Vraag een offerte aan bij hovenier Greenspot

Vraag een offerte aan bij hovenier Le Gardinier

Vraag een offerte aan bij Tuincentrum Suidgeest

Voordelen op een rijtje

  • Het regenwater kan in de bodem wegzakken
  • Je tuin blijft koeler
  • Het grondwater wordt aangevult
  • Het regenwater hoeft niet via een putje en het riool afgevoerd te worden
  • Het biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven
  • Het vergroot de biodiversiteit

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

17Aug

Gebruik in onze polder zand onder de grindplaten als extra waterbuffer

Een van de manieren om je tuin “waterproof” te maken is waterdoorlatende verharding. Bij onze...
Lees verder
29Jun

Bagger uit rivieren wordt waterproof oplossing

Waterweg ontwikkelt een waterdoorlatende tegel van bagger. Dat is goed voor waterproof...
Lees verder
28Okt

Geen natte spullen meer in de schuur

In Haarlemmermeer is het nogal eens moeilijk je spulletjes droog te houden. Een bewoonster vertelt:...
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa – editie 2024!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Ook in 2024 kun je voor het vergroenen van je tuin of het aanleggen van een mooie geveltuin of boomtuin leuke prijzen winnen! De prijsuitreiking vindt plaats in november. Ga voor meer informatie en het inschrijfformulier naar de actiepagina.

Ga naar de Actiepagina