Tips tegen de droogte

Hoi, CruX hier! Omdat het nu erg droog is, wil ik je graag wat tips geven hoe je je tuin beter kunt beschermen en voorbereiden op droge periodes. Vooral gras en planten hebben het zwaar te verduren. Dat komt: 

– omdat de zon op de grond kan schijnen waardoor het vocht in de grond verdampt 

– omdat het gras te kort is 

– planten korte wortels hebben waardoor ze niet diep genoeg in de grond zitten. Enkele centimeters onder de toplaag van de bodem zit nog genoeg vocht voor planten om groen te kunnen blijven. 

 Daarom zijn 3 maatregelen belangrijk: 

  1. Bescherm de bodem tegen uitdroging en zorg dat de zon niet op de bodem kan schijnen. Dit kun je doen door bodembedekkende plantjes in je tuin te zetten, door boompjes te planten die schaduw bieden, of door op het moment dat de zon in je tuin schijnt een schaduwdoek op te hangen (laat die doek niet de hele dag hangen dan krijgen de plantjes niet genoeg licht). 

Bodembedekkende plantjes hebben bovendien als voordeel dat er bijna geen onkruid meer kan groeien en dat katten geen plekje meer vinden om te krabben. 

  1. Als je gras in je tuin hebt is het verstandig om pas te maaien als je zeker weet dat het gaat regenen. Langer gras is beter bestand tegen uitdroging en blijft langer groen. Kijk maar naar de foto hieronder waar het kortgemaaide gras geel en verdord is, maar waar het lange gras gewoon groen is gebleven. 
  1. Kweek geen luie planten! Als je vaak sproeit tijdens een droge periode doet een plant geen moeite om langere wortels aan te maken. Geef de planten in je tuin maximaal 1x per week water. 

En als je dan sproeit: doe dat ’s avonds als de zon weg is. Overdag verdampt het water onmiddellijk door de hitte van de zon, de planten hebben er dus weinig aan, en je loopt ook de kans dat je plantjes verbranden. 

En als laatste nog een tip: is het erg droog geweest en wordt voorspeld dat er een hoosbui gaat vallen? Maak dan van tevoren je tuin nog even nat. Vochtige grond neemt regenwater op. Over zeer droge grond loopt het water gewoon weg naar de afvoer. 

Succes met je tuin! CruX 

Is jouw tuin geschikt?

Wist je dat er heel veel verschillende soorten bomen bestaan? Voor elke tuin is wel een passende boom te vinden!

Groot of klein? – Een boom hoeft helemaal niet groot te zijn, of te worden. Bij een kweker kan je aangeven welke maat je wilt hebben en hoe groot hij mag worden.

Grondtype? – de ene boom houdt van natte voeten (wortels), de andere juist van droge. Sommige bomen maakt het weinig uit, die zetten stug door waar je ze ook plaatst. Vraag aan de kweker welke boom geschikt is voor het plekje in de tuin dat jij voor ogen hebt.

Wintergroen of bloesem? – In de lente is mooie bloesem een lust voor het oog! Bloesembomen verliezen wel vaak hun blad en niet iedereen vindt het leuk om in de winter tegen kale takken aan te kijken. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een wintergroene boom met hele mooi vruchtjes! Bespreek je wensen met de kweker waar jij je boom koopt.

In de schaduw of in de zon? – Waar gaat de boom staan en waar wil jij eronder zitten? Bomen hebben vaak een voorkeur voor zonnige of schaduwrijke plekken, net als wij! Wil jij lekker in de schaduw zitten onder je boom, dan wil je dat hij een dik bladerdek heeft. Maar houd ook rekening met je boom, die kan niet even z’n stoeltje opschuiven en heeft misschien ook wel last van die brandende zon! Vraag aan de kweker welke boom geschikt is voor het plekje in de tuin dat jij voor ogen hebt.

Een eetbare boom voor jezelf of de vogels? – Veel bomen brengen naast zuurstof en verkoeling ook nog eens lekkere hapjes met zich mee! Een nootje, of een appeltje uit eigen tuin? Dat kan heel goed! Vraag hiernaar bij de kweker

Bomen …

  • …nemen overtollig regenwater op.
  • … hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit.
  • … brengen verkoeling als het warm is.
  • … maken mensen vrolijker en gelukkiger.
  • … zijn een fijn thuis voor allerlei dieren en insecten.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Weetje:

Verschillende soorten bomen groeien tot verschillende hoogtes. Daarvoor zijn termen bedacht. De benaming is afhankelijk van de hoogte van de stam. De stam meet je van de grond tot de eerste grote aftakkingen.

  • Een hoogstamboom heeft een stam van 180 tot 220 cm hoog.
  • Bij een halfstamboom is de stam maximaal 150 cm lang.
  • Bij een kwartstamboom is de stam 60 tot 70 cm lang.
  • Bij een struik is de stam 30 tot 40 cm lang.
  • Bij een spil zitten de vruchtdragende hoofdtakken (gesteltakken) direct op de dunne stam (spil).

Weer wat geleerd!

31Mrt

Het HaKa Tegelwippen!

Van 1 maart tot 1 oktober streden inwoners van Haarlemmermeer tegen elkaar tijdens het HaKa. Het...
Lees verder
22Jun

Mirelle en haar dochter winnen Afternoon Tea

De afgelopen weken maakten bewoners van Haarlemmermeer kans op een Afternoon Tea bij De Olmenhorst...
Lees verder
15Jun

De tip van onze partner Le Gardinier: Gebruik compost!

Onze partner hoveniersbedrijf Le Gardinier heeft veel ervaring in onze polder en kan de inwoners...
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa – editie 2024!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Ook in 2024 kun je voor het vergroenen van je tuin of het aanleggen van een mooie geveltuin of boomtuin leuke prijzen winnen! De prijsuitreiking vindt plaats in november. Ga voor meer informatie en het inschrijfformulier naar de actiepagina.

Ga naar de Actiepagina