Tegel eruit – boom erin!

Waarom tegel eruit – boom erin?

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Om te groeien nemen bomen water en CO2 op. Dat helpt wateroverlast in jouw tuin, in die van de buren en op straat voorkomen. Ook verbetert het de luchtkwaliteit. Als het heet is, geeft een boom verkoeling doordat deze schaduw geeft en water laat verdampen. Daarnaast is bewezen dat bomen mensen vrolijker en gelukkiger maken. En ook vogels, insecten en andere dieren houden van bomen: zij vinden in en bij bomen een fijn huis waardoor biodiversiteit groeit. Met een boom in je tuin sla je dus meerdere vliegen in een klap!

Veel tuinen in Nederland zijn grotendeels betegeld. Tegels en steen in de tuin zorgt ervoor dat het regenwater niet door de bodem opgenomen wordt. Als het heel heet is, houden tegels de hitte vast. Dus weg met die tegel(s) en plant een boom!

Is jouw tuin geschikt?

Wist je dat er heel veel verschillende soorten bomen bestaan? Voor elke tuin is wel een passende boom te vinden!

Groot of klein? – Een boom hoeft helemaal niet groot te zijn, of te worden. Bij een kweker kan je aangeven welke maat je wilt hebben en hoe groot hij mag worden.

Grondtype? – de ene boom houdt van natte voeten (wortels), de andere juist van droge. Sommige bomen maakt het weinig uit, die zetten stug door waar je ze ook plaatst. Vraag aan de kweker welke boom geschikt is voor het plekje in de tuin dat jij voor ogen hebt.

Wintergroen of bloesem? – In de lente is mooie bloesem een lust voor het oog! Bloesembomen verliezen wel vaak hun blad en niet iedereen vindt het leuk om in de winter tegen kale takken aan te kijken. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een wintergroene boom met hele mooi vruchtjes! Bespreek je wensen met de kweker waar jij je boom koopt.

In de schaduw of in de zon? – Waar gaat de boom staan en waar wil jij eronder zitten? Bomen hebben vaak een voorkeur voor zonnige of schaduwrijke plekken, net als wij! Wil jij lekker in de schaduw zitten onder je boom, dan wil je dat hij een dik bladerdek heeft. Maar houd ook rekening met je boom, die kan niet even z’n stoeltje opschuiven en heeft misschien ook wel last van die brandende zon! Vraag aan de kweker welke boom geschikt is voor het plekje in de tuin dat jij voor ogen hebt.

Een eetbare boom voor jezelf of de vogels? – Veel bomen brengen naast zuurstof en verkoeling ook nog eens lekkere hapjes met zich mee! Een nootje, of een appeltje uit eigen tuin? Dat kan heel goed! Vraag hiernaar bij de kweker

Bomen …

  • …nemen overtollig regenwater op.
  • … hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit.
  • … brengen verkoeling als het warm is.
  • … maken mensen vrolijker en gelukkiger.
  • … zijn een fijn thuis voor allerlei dieren en insecten.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Weetje:

Verschillende soorten bomen groeien tot verschillende hoogtes. Daarvoor zijn termen bedacht. De benaming is afhankelijk van de hoogte van de stam. De stam meet je van de grond tot de eerste grote aftakkingen.

  • Een hoogstamboom heeft een stam van 180 tot 220 cm hoog.
  • Bij een halfstamboom is de stam maximaal 150 cm lang.
  • Bij een kwartstamboom is de stam 60 tot 70 cm lang.
  • Bij een struik is de stam 30 tot 40 cm lang.
  • Bij een spil zitten de vruchtdragende hoofdtakken (gesteltakken) direct op de dunne stam (spil).

Weer wat geleerd!

31Mrt

Het HaKa Tegelwippen!

Van 1 maart tot 1 oktober streden inwoners van Haarlemmermeer tegen elkaar tijdens het HaKa. Het...
Lees verder
22Jun

Mirelle en haar dochter winnen Afternoon Tea

De afgelopen weken maakten bewoners van Haarlemmermeer kans op een Afternoon Tea bij De Olmenhorst...
Lees verder
15Jun

De tip van onze partner Le Gardinier: Gebruik compost!

Onze partner hoveniersbedrijf Le Gardinier heeft veel ervaring in onze polder en kan de inwoners...
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa – editie 2022!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Ook in 2022 kun je voor het vergroenen van je tuin mooie prijzen winnen! Inschrijven kan t/m 31 oktober 2022, ga naar de actiepagina.

Ga naar de Actiepagina