Regenwatervijver

Waarom een regenwatervijver?

Met een regenwatervijver creëer je extra capaciteit om regenwater tijdelijk op te vangen en te laten infiltreren in de bodem. Het waterpeil in de vijver zal afhankelijk van de hoeveelheid regen variëren. De planten in en om de vijver moeten dus geschikt zijn voor droge en natte periodes. Je bent wel dubbel effectief bezig, want de planten in de vijver en de groene oevers zorgen deels voor reiniging van het water.

Het water zakt in Haarlemmermeer over het algemeen niet snel in de bodem vanwege de klei in de ondergrond. Test daarom eerst de bodem van jouw tuin (zie de Emmerproef bij wateropvang in de bodem). Je kunt eventueel een overloop in de vijver te maken, voor het geval de vijver te vol dreigt te lopen. Bij voorkeur leidt de overloop het water naar een greppel of een ander deel in de tuin dat tijdelijk nat mag zijn. Naar een sloot in de buurt kan eventueel ook, maar naar de goot op straat liever niet omdat de regenwatervijver onder andere bedoeld is om te voorkomen dat het afwateringssysteem overbelast raakt.

Een vijver biedt ook ruimte aan meer biodiversiteit. Zo moet je niet verbaasd zijn als je vijver allerlei bezoekers aantrekt, zoals zangvogels om te baden, reigers om te vissen, salamanders en verse kikkerdril.

Lees meer over regenwatervijvers op Rainproof.nl

Is jouw tuin er geschikt voor?

Elke tuin is geschikt voor een regenwatervijver. De belangrijkste vraag is of je er plek voor hebt. Als je een overloop wilt of nodig hebt, dan moet je wel een plek hebben waar je dat water heen leidt.

Aan de slag!

Maak zelf een regenwatervijver

  • Kies een plek, bijvoorbeeld het laagste punt van de tuin
  • Graaf een gat
  • Beplant de oevers met geschikte planten
  • Verbind met regenwater bron, bijvoorbeeld de regenpijp (optioneel)

Laat het doen

Wil je het laten doen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt zoals onze partners Greenspot en Suidgeest. 

Vraag een offerte aan bij hovenier Greenspot

Vraag een offerte aan bij hovenier Le Gardinier

Vraag een offerte aan bij Tuincentrum Suidgeest

Voordelen

  • Wateroverlast voorkomen
  • Tijdelijke opslag van regenwater
  • Verkoeling
  • Infiltratie in de grond
  • Ruimte voor biodiversiteit

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

04Apr

Maak ook een regenwatervijver!

Heb jij een regenwatervijver in je tuin? Heel goed! Deze vijver helpt Haarlemmermeer Waterproof te...
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa – editie 2024!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Ook in 2024 kun je voor het vergroenen van je tuin of het aanleggen van een mooie geveltuin of boomtuin leuke prijzen winnen! De prijsuitreiking vindt plaats in november. Ga voor meer informatie en het inschrijfformulier naar de actiepagina.

Ga naar de Actiepagina