Regenton in de tuin

Waarom een regenton in de tuin?

Een regenton is een eenvoudige manier om waardevol zoet regenwater op te vangen én te benutten. Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken. Regenwater is heel zacht (weinig kalk) en daardoor heel fijn om bijvoorbeeld je planten (binnen of buiten) mee water te geven. Regentonnen zijn beschikbaar in allerlei vormen, soorten en maten. De meeste tonnen hebben een kraantje waarmee je de gieter kunt vullen om de planten mee water te geven. Daarnaast is het handig om een overloop te maken van de regenton naar de regenpijp. Zo zorg je ervoor dat je regenton niet kan overstromen. Je kunt het ook op een andere manier weg laten lopen, bijvoorbeeld naar een vijver of een sloot.

Is jouw tuin er geschikt voor?

Het belangrijkste is dat je bij je regenpijp genoeg ruimte hebt om een regenton neer te zetten. Of dat je mogelijkheid hebt om regenwater vanaf de regenpijp naar de ton kunt leiden. Kies een ton die past op de plek waar je deze wilt plaatsen.

Aan de slag!

Kies jouw regenton 

Er zijn veel verschillende regentonnen op de markt. Bij tuincentra en bouwmarkten kun je kunststof exemplaren krijgen. Dit zijn voordelige en redelijk onderhoudsvrije tonnen vanaf €50,-. Wil je een authentiek houten wijnvat als regenton, ga dan eens bij Boomkwekerij Tas langs. Zij hebben verschillende formaten (bijvoorbeeld 30 liter v.a. €50,- en 225 liter v.a. €119,-) en kunnen je goed adviseren over de verzorging van een houten regenton. Een houten regenton moet altijd nat blijven. 

Bij Boomkwekerij Tas kun je terecht voor mooie houten regentonnen. Dit zijn vaten die vroeger voor wijn zijn gebruikt. Hierdoor hebben ze een authentieke uitstraling (en in het begin ook geur). Deze vaten moet je wel altijd een beetje met water gevuld laten.

Bestel een regenton bij Tas

Voor de onderhoudsvrije plastic tonnen slaag je zeker bij Tuincentrum Suidgeest. Deze tonnen zijn voordeliger in aanschaf en onderhoud.  

Ga langs bij tuincentrum Suidgeest

Regenpijp afkoppelen

Benieuwd hoe je je regenpijp afkoppelt en aansluit op de regenton?

Ook op www.rainproof.nl en de website van RIONED vind je meer informatie over de regenton en het aansluiten hiervan. 

Op www.huisjeboompjebeter.nl vind je meer tips voor het klimaatbestendig maken van je tuin. 

Tip:

  • Sluit een druppelirrigatiesysteem aan op de volle regenton. De tuin kan zo droogteperioden overleven! Bijvoorbeeld als je lange tijd op vakantie gaat.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

12Nov

Waar ik voor ga is de leefbaarheid van de wijk

Jan uit Hoofddorp kwam spontaan langs op het kantoor van NMCX. Hij had allerlei vragen over het...
Lees verder
20Aug

Het is toch zonde om je wc met drinkwater door te trekken?

Jacqueline en haar gezin waren op zoek naar een manier om regenwater te gebruiken voor het...
Lees verder
19Feb

“We kunnen altijd meer regenwater gebruiken”

Kinderboerderij De Boerenzwaluw kreeg in 2018 een regenton op hun terrein. “Hoe meer regenwater...
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Wie wipt de meeste tegels uit zijn of haar (voor)tuin en maakt daarmee kans op 5 zitmeubels van BioBound?

Ga naar de Actiepagina