Regenpijp afkoppelen

Waarom een regenpijp afkoppelen?

Het afkoppelen van regenpijpen van huizen heeft veel voordelen. Zo voorkom je overbelasting van het riool en kan je nuttig regenwater in je tuin gebruiken. Het beste resultaat krijg je als je het afkoppelen van de regenpijp combineert met maatregelen om het water op te vangen.

Door het water bijvoorbeeld in een beplante greppel te laten lopen of in een regenwatervijver op te vangen ontstaan er natte en droge delen in de tuin. Dit zorgt ervoor dat er voor meer planten- en diersoorten een ideale leefomgeving wordt gecreëerd, en dat is belangrijk voor het herstel van de natuur.

Kies de juiste regenpijp om af te koppelen.

De regenpijpen die het water van het dak van je woning of het dak van een schuurtje afvoeren kun je afkoppelen. Riolering die het water van de  wasmachine, douche of toilet afvoert kun je niet afkoppelen. Dit water is vervuild en mag niet je tuin instromen.

Bij het afkoppelen van de regenpijp is het belangrijk dat het regenwater van je huis wordt weggeleid om vochtproblemen te voorkomen.

Aan de slag

Combineer met andere maatregelen

Voor nog meer voordeel is het verstandig om het afkoppelen van de regenpijp te combineren met andere maatregelen. Het regenwater kan opgevangen worden op een manier die bij de beschikbare ruimte en de grondsoort van je tuin passen, zodat je huis en de omgeving geen schade en overlast ondervinden. Wil je weten hoe waterdoorlatend de bodem in jouw tuin is? Doe dan de Emmerproef, die vind je op de website van Waterklaar.

Voordelen op een rijtje

  • Het schone regenwater hoeft niet naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Daardoor wordt die RWZI efficiënter;
  • Het rioolstelsel wordt ontlast waardoor minder kans op wateroverlast ontstaat;
  • Regenwater is beter voor de planten in je tuin dan drinkwater;
  • Door je tuin vochtig te houden hoef je ook minder snel te sproeien als er een drogere periode aan komt.

Download deze raamposter of haal er één op bij het kantoor van NMCX, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

19Feb

“We kunnen altijd meer regenwater gebruiken”

Kinderboerderij De Boerenzwaluw kreeg in 2018 een regenton op hun terrein. “Hoe meer regenwater...
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa – editie 2023!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Ook in 2023 kun je voor het vergroenen van je tuin mooie prijzen winnen! De voorinschrijving start op 1 maart a.s. Ga voor meer informatie naar de actiepagina.

Ga naar de Actiepagina