Regenpijp afkoppelen

Waarom een regenpijp afkoppelen?

Het afkoppelen van regenpijpen van huizen heeft veel voordelen. Zo voorkom je overbelasting van het rioolstelsel en kan je nuttig regenwater in je tuin gebruiken. Het beste resultaat krijg je als je het afkoppelen van de regenpijp combineert met maatregelen om het water op te vangen en/of af te voeren.

Door het water bijvoorbeeld via een beplante greppel af te voeren of in een vijver te bergen ontstaan er natte en droge delen in de tuin. Dit zorgt ervoor dat er voor meer planten- en diersoorten een ideale leefomgeving wordt gecreëerd, wat de diversiteit ten goede komt.

Is jouw tuin er geschikt voor?

Zorg dat je zeker weet dat er geen wasmachine, douche of andere afvoer op de regenpijp is aangesloten. Water dat van die “bronnen” wordt afgevoerd is namelijk vervuild en mag niet zomaar de tuin instromen.

Bij het afkoppelen van de regenpijp is het belangrijk dat het regenwater van je huis wordt weggeleid om vochtproblemen te voorkomen.

Aan de slag

Combineer met andere maatregelen

Voor nog meer voordeel is het verstandig om het afkoppelen van de regenpijp te combineren met andere maatregelen. Het regenwater kan opgevangen worden op een manier die bij de beschikbare ruimte en de grondsoort van je tuin passen, zodat je huis en de omgeving geen schade en overlast ondervinden.

Voordelen op een rijtje

  • Er wordt minder relatief schoon regenwater naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd;
  • Het rioolstelsel wordt ontlast;
  • Het is minder vaak nodig om vuil water op het oppervlaktewater te lozen.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

19Feb

“We kunnen altijd meer regenwater gebruiken”

Kinderboerderij De Boerenzwaluw kreeg in 2018 een regenton op hun terrein. “Hoe meer regenwater...
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa – editie 2022!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Ook in 2022 kun je voor het vergroenen van je tuin mooie prijzen winnen! De voorinschrijving is van start gegaan op 1 maart 2022, ga naar de actiepagina.

Ga naar de Actiepagina