Maak je (groene) schoolplein waterproof

Waarom een waterproof schoolplein?

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de waarde en het plezier van een Groen schoolplein. Door in de natuur te spelen ervaren kinderen de waarde en de schoonheid van de natuur. Spelenderwijs leren ze dat je plezier kunt beleven aan natuur: dode takken om mee te bouwen, bomen om je achter te verstoppen, kastanjes om mee te knutselen, en water en zand om mee te kleien. Maar een groen schoolplein heeft nog meer voordelen, zo zijn er veel onderdelen van een groen schoolplein die zorgen voor een waterproof omgeving dat beter bestand is tegen de toenemende heftige regenbuien.

Bij flinke plensbuien op verharde oppervlaktes zoals schoolpleinen kan wateroverlast ontstaan. Het versteende oppervlak kan groener worden ingericht zodat er een spons wordt gecreëerd die het water een tijdje vasthoudt. Daarnaast kan het regenwater ook beter worden benut. Groene schoolpleinen zijn hier vaak al een mooi voorbeeld van. Ze zijn opgebouwd uit natuurlijke materialen en bevatten daardoor al veel waterproof onderdelen.

Is jouw schoolplein er geschikt voor?

Ieder schoolplein is geschikt om een groen en waterproof schoolplein van te maken. Welke ideeën zijn geschikt voor jouw schoolplein?

Waterproof Schoolplein!

 • Tegels vervangen door groen (planten, struiken of gras) of grindstroken
 • Waterdoorlatende verharding
 • Een groen dak
 • Regenpijp afzagen
 • Infiltratievoorzieningen

In Haarlemmermeer zakt het water niet zo gemakkelijk in de bodem vanwege de grondsoort klei. Daarvoor zijn er andere mogelijkheden voor infiltratie, bijvoorbeeld:

Infiltratievoorzieningen

 • een vijver waarin je regenwater opslaat
 • een wadi (= een droge greppel die bij regen tijdelijk vol water staat waarna het langzaam kan wegzakken)
 • infiltratiekratten (kratten die je onder de grond aanbrengt. Deze kratten houden het water vast en geven het bij droogte langzaam af)
 • aansluiting op een sloot (bijvoorbeeld door een greppel aan te leggen tussen het schoolplein en een dichtbijgelegen sloot

Aan de slag!

Een gehele metamorfose kost wel flink wat inzet van bestuur, leerkrachten en/of ouders. Maar je kunt natuurlijk altijd met kleine stapjes aan de gang. Op de website van de Groene kapstok vindt je meer informatie over waterproof schoolpleinen en eventuele begeleiding bij dit proces op de website van de Groene Kapstok.

info en begeleiding bij de Groene Kapstok

Meer informatie

Een kinderboerderij is niet hetzelfde als een schoolplein, maar deze ideeën kunnen zeer inspirerend zijn en soms zelfs 1 op 1 overgenomen worden. Kijk maar eens in;

Boek over klimaatbestendige kinderboerderijen

Werkboek van De Goudse Hofsteden over klimaatbestendigheid

Voordelen

 • Kinderen spelen in de natuur
 • Beter bestand tegen de toenemende heftige regenbuien
 • Het schoolplein blijft koeler

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

14Okt

We willen dat kinderen óók als het regent leuk buiten spelen.

Op 28 juni 2019 is het Wereldplein van IKC Wereldwijs geopend. Aan dit schoolplein is 3 jaar lang...
Lees verder
30Apr

Onze “badkuip” loves waterlievende plantjes

Het is van 1 t/m 12 mei de Week van ons Water. En dat is een heel relevant onderwerp...
Lees verder
04Feb

“Het plein wordt mooier en gezelliger!”

Liesbeth Beersma woont in de Schweitzerstraat in Hoofddorp en werkt voor gemeente Haarlemmermeer....
Lees verder

Wip je mee? Doe mee met het HaKa – editie 2023!

Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Een heus kampioenschap in Haarlemmermeer! En het mooie is: iedereen kan meedoen! Ook in 2023 kun je voor het vergroenen van je tuin mooie prijzen winnen! De voorinschrijving start op 1 maart a.s. Ga voor meer informatie naar de actiepagina.

Ga naar de Actiepagina