Regenton in de tuin

Wat deed familie Klerk met een ton?

Gepubliceerd: 12 november 2018

Voor de zomer won familie Klerk €2.500,- en een regenton om hun tuin een waterproof opknapbeurt te geven. Een half jaar later vertellen ze over hun “nieuwe” tuin: 

“We zijn in overleg gegaan met Remco Suidgeest, de voorzitter van de jury. Hij heeft samen met ons wat berekeningen gemaakt om te kijken welke door ons voorgestelde maatregelen we binnen dit budget konden realiseren en wat ons de meeste ‘waterwinst’ op zou leveren.”  

De basis van het ontwerp was de prachtige houten regenton. Die is naast het prieel geplaatst. Om het water daar goed in af te voeren zijn, langs de zijden van het prieel die boven bestrating ligt, goten geplaatst. Dit heeft de familie zelf kunnen doen, dus dit drukte niet op het budget. “En op de ton hebben we een ouderwetse pomp geplaatst, zodat we het water ook weer gemakkelijk uit de ton kunnen halen. De vulslang vanuit de goot kunnen we bij hevige regenval waarbij de ton dreigt over te lopen, in de tuin leggen. Daardoor komt het water dan ook niet direct in het riool.” 

Om nóg meer water op te kunnen vangen de familie een enorme waterton geplaatst naast de regenpijp die het water van ons halve dak afvoert. “Daarvoor moest wel eerst een stuk bestrating aangepast, wat we ook zelf gedaan hebben. Maar dan heb je ook wat: met deze ton kunnen we wel 650 liter water opvangen.”

De regenton bij het prieel en de waterton aan de gevel

Je komt natuurlijk ook wel eens een beertje op de weg tegen. De ton staat nu op het pad langs het huis, dus moet dat pad aangepast. “We moesten de beplanting in dat stuk tuin veranderen. Omdat er een groot hoogteverschil is tussen onze tuin en die van de buren, zakt onze grond weg, als we grote planten (ver)poten. We hebben, samen met de buren, een oplossing uitgewerkt. Er is een nieuwe schutting geplaatst. Daarmee wordt tegelijk het hoogteverschil met de buren opgevangen. Er zijn ongeveer 80 stoeptegels verwijderd. Nu hebben we ongeveer 3 m2 extra tuin! Binnenkort maken we een plan om dit gedeelte van de tuin opnieuw in te richten.” 

Ze hebben wel wat geduld moeten hebben om te kunnen zien of de tonnen werkten: “Precies toen we beide tonnen geïnstalleerd hadden, werd het droog en bleven de tonnen leeg staan. Jammer, want we moesten nu de hele zomer de planten water geven met leidingwater. Dat hopen we in het vervolg te voorkomen.” 

Wil jij ook een regenton in jouw tuin?

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Regenpijp afkoppelen

Door de regenpijpen van je gebouw of huis van het riool af te koppelen, ontlast je het rioolstelsel. Om waterschade te beperken, is het belangrijk…

Waterlievende planten

Naast gras zijn er genoeg mooie planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan…

Regenwatervijver

In een regenwatervijver kan het waterniveau stijgen, waardoor hij extra capaciteit heeft om regenwater tijdelijk op te vangen en vertraagd af te…