Geplaatst: 8 mei 2023
In onze rubriek ‘Tuinen van de maand’ geven we aandacht aan bijzondere tuinen die ons inspireren. En delen we tips van de tuineigenaar ter motivatie om ook zelf aan de slag te gaan.
Dit keer gingen we, camera op zak, op bezoek bij Adri uit Zwanenburg. Adri deed in 2022 mee met het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het HaKa) en verwijderde een grote hoeveelheid tegels uit zijn tuin. Dat werd vervangen door groen. Dat is toch veel fijner?
Bekijk hier het interview:
Bekijk hieronder andere tuinen van de maand voor meer inspiratie.
Geplaatst: 22 juni 2022
In onze rubriek ‘Tuinen van de maand’ geven we aandacht aan bijzondere tuinen die ons inspireren. En delen we tips van de tuineigenaar ter motivatie om ook zelf aan de slag te gaan.
Dit keer gingen we op bezoek bij Esther, die twee jaar geleden naar Cruquius verhuisde en op 850 m2 grond een prachtige, fleurige tuin aanlegde. Esther heeft ook een instagramaccount (detuinvanlacuna212) waarop je haar kunt volgen. We stelden haar de volgende vragen:
Heb je voor de inrichting van je tuin eerst een plan bedacht of is je tuin langzaamaan ontstaan?
Esther: Toen we dit huis kochten was er in de voortuin al een grote vijver aangelegd, maar qua lijn wat gedateerd. We besloten alleen de vorm aan te passen, om geld over te houden voor een toekomstige verbouwing. Doel was om de tuin een organische vorm te geven met behoud van al het bestaande.
Om inspiratie op te doen kocht ik in kringloopwinkels tuinboeken uit de jaren 70 en 80. Ik wilde met zo min mogelijk middelen de tuin weer mooi en gezond maken. Dus daar viel ook het hergebruiken van bestaand materiaal onder. Een belangrijk element was het terug laten komen van veel bloemen en insecten. De tuinen van Piet Oudolf (Museum Voorlinden) zijn een grote inspiratiebron. Daarnaast kijk ik ook vaak naar de tuinen van Eco-Hoveniers (via Facebook). Deze hovenier maakt zoveel moois met gerecyclede materialen en planten en legt meestal ook grote tuinvijvers aan.
Verder heeft een bezoek aan de kloostertuin Giardino della Minerva (Minerva’s tuin) in Salerno mij enorm geïnspireerd. De aanleg van deze tuin is gebaseerd op oude natuur principes (grond, zon, water, lucht etc). Ik woonde toen een jaar in het nieuwe huis en ik had de fijne plekjes in de tuin inmiddels ontdekt. Hoe bijvoorbeeld de vijver zich ontwikkelt met warm weer etc. Dus een goed uitgangspunt om je tuin te veranderen.
Heb je voorbereidingen getroffen en zo ja welke?
Esther: Niet echt….omdat ik het helemaal zelf gedaan heb, ben ik gewoon aan de slag gegaan. Ik heb wel een plattegrond getekend en ben opzoek gegaan naar goede bodembedekkers, zodat ik zo min mogelijk onkruid hoef te wieden. Daarnaast heb ik worteldoek en druppelslangen gekocht.
Heb je speciale aarde gebruikt toen je begon, zo ja, waarop heb je gelet bij de aanschaf ervan? Voeg je nog steeds aarde of compost toe aan de tuin?
Bij het aanplanten heb ik geen speciale aarde gebruikt, maar ik voeg zo nu en dan wel verse aarde toe. Geen compost want ik heb een hond en die eet het op. Ik probeer goed te wieden en ik voeg waterplanten uit mijn vijver aan de aarde toe. Of koemest en as uit mijn kachel voor extra kalk. De uitgebloeide planten knip ik af en laat ik op de grond liggen. Let op: dit kan wel zorgen voor woekervormige verrassingen….met name als er nog zaadbollen aan deze planten zitten.
Is je tuin snel te droog of juist snel te nat? En zo ja, welke maatregelen tref je daartegen?
Mijn tuin is erg droog, omdat dit gedeelte van de Haarlemmermeer zandgrond is. Water loopt snel weg. Rondom mijn vijver groeien de planten goed. Specifieke maatregelen neem ik niet, maar heb aardig wat grind in mijn tuin. Ik zou nog wel graag houtsnippers of schelpen willen neerleggen rondom mijn planten.
Maak je gebruik van regenwater, heb je een regenton of een regenwaterschutting? Wordt overtollig water geïnfiltreerd in de bodem of gaat het naar de afwatering/het riool?
Ik heb een regenton, maar die is te klein om mijn gehele tuin te besproeien. Ik gebruik hem wel, maar met name voor de plantjes die vlakbij staan. Op den duur wil ik misschien deze regenpijp op de tuin/vijver laten uitkomen.
Als je aan het tuinieren bent, kom je dan wel eens een worm tegen? En welke andere dieren bezoeken jouw tuin (insecten, bijen, vlinders, vogels, vleermuizen, egels)?
Mijn tuin zit vol insecten, bijen, vlinders, vogels en vleermuizen. Ik heb een egelholletje gemaakt, en soms loopt er eentje door mijn tuin.
Besteed je veel tijd aan je tuin en hoeveel tijd per week is dat gemiddeld gedurende het groeiseizoen?
Ik werk 5 uur per week in mijn tuin.
Heb je speciale planten gekocht voor je tuin en zo ja welke en waarom? Zo nee, waar let je dan op als je planten koopt?
Bij de aankoop heb ik gelet op kleur en geur, maar ook of ze insecten aantrekken. Verder heb ik gekeken naar de standplaats, zon, half zon of schaduw, en of deze geschikt zijn voor de grondsoort. En natuurlijk speelt vorm van de bloem ook nog mee, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Verder heb ik geprobeerd zoveel mogelijk verschillende planten te kopen om een bonte verzameling te creëren. Veel van hetzelfde maakt eenheid, maar veel verschillende vormen uiteindelijk ook een eenheid.
Wat vind je zo leuk aan je tuin? Waar beleef je het meeste plezier aan, of waar haal je voldoening uit?
Voor mij zijn alle planten speciaal. Ik bewonder de manier waarop ze groeien en ontpoppen in al hun pracht. Door veel in de tuin te werken heb ik nog meer bewondering gekregen voor bloemen. Bij het ontwerpen en planten had ik niet verwacht dat de tuin zo mooi zou uitpakken. Het feit dat ik de tuin eigenhandig heb gecreëerd, geeft mij voldoening.
Heb je een speciaal hoekje of plantje waar je wat over wil vertellen, of heb je een verhaal over je tuin dat je wil delen?
Bij het restaureren van de tuin ben ik heel veel stenen tegengekomen in de aarde. Onder sommige gedeeltes lag zelfs een hele bestrating. Het leek wel een Romeinse opgraving! Ik vind veel gedeeltes mooi. Zodra er weer iets in bloei staat kan ik daar ontzettend van genieten. Ik word echt blij van onze wilgenschutting van Bobouw. Die geeft ons privacy en geeft de tuin een mooie rustige uitstraling en eenheid.
Waarom vind jij het (voor jezelf) belangrijk om een tuin met veel planten (en weinig tegels) erin te hebben?
Jaaaa zie mijn verhaal hier boven…..Leven!
Zou je het mensen die veel tegels in de tuin hebben aanraden om meer groen in de tuin te planten? Waarom?
Absoluut, maar het hoeft niet in een keer rigoureus. Je kan je tuin stap voor stap groener maken. Nadat je wat tegels eruit haalt, kun je planten na een jaar delen en op een andere plek in te tuin planten (een goedkope manier om je tuin vol te krijgen). Bedenk waar je een stuk zou willen veranderen. Maak de contouren en begin. Het leuke is dat je de tegels uit je tuin kunt hergebruiken voor een bloembak. Tussen de tegels kunnen insecten zich huizen en verstoppen, maar ook nieuwe planten zoals sedum groeien. Ik denk altijd dat ik alles kan aanpassen en veranderen want mijn tuin is ook organisch. En als het niet werkt, dan pas ik het weer aan.