Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening in de tuin in de vorm van een greppel of een verdiept veldje waar het regenwater langzaam weg kan zakken. Heb je weinig ruimte in je tuin en is je ondergrond goed doorlatend, dan zijn infiltratiekratten, -putten en -buizen een simpele en niet al te dure oplossing voor infiltratie.
Infiltratiekratten
Infiltratiekratten zijn simpele kunststofkratten ingepakt in geo-textiel, dat voorkomt dat ze dichtslibben met aarde. Deze kratten worden in de grond ingegraven en de regenpijp wordt erop aangesloten. Vanuit het krat infiltreert het regenwater vervolgens geleidelijk in de grond. Voordeel van infiltratiekratten is dat ze weinig ruimte vragen en zelfs onder verhard oppervlak aangelegd kunnen worden. Prijsindicatie:
Infiltratiekrat zonder geotextiel: +/- € 60 tot 90 euro
Infiltratiekrat met geotextiel: +/- € 150 euro
Infiltratiebuizen
Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar wat men noemt een omgekeerde drainagebuis. Dit is een geperforeerde buis. De buis word horizontaal geplaatst in een grindbed. Het is een goede oplossing als je niet genoeg ruimte hebt voor een bovengrondse infiltratiegreppel.
Doe-het-zelf
Wil je zelf aan de slag met wateropvang in de bodem? Lees dan het verhaal van Mark op de website van Rainproof! Hij installeerde Hydroblob blokken van steenwol en katoen.
Laat het doen
Wil je het laten doen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt zoals onze partners Greenspot en Suidgeest.