Wateropslag in de bodem

Waarom wateropslag in de bodem?

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening in de tuin in de vorm van een greppel of een verdiept veldje waar het regenwater langzaam weg kan zakken. Heb je weinig ruimte in je tuin en is je ondergrond goed doorlatend, dan zijn infiltratiekratten, -putten en -buizen een simpele en niet al te dure oplossing voor infiltratie.

Mogelijkheden:

Infiltratiekratten
Infiltratiekratten zijn simpele kunststofkratten ingepakt in geo-textiel, dat voorkomt dat ze dichtslibben met aarde. Deze kratten worden in de grond ingegraven en de regenpijp wordt erop aangesloten. Vanuit het krat infiltreert het regenwater vervolgens geleidelijk in de grond. Voordeel van infiltratiekratten is dat ze weinig ruimte vragen en zelfs onder verhard oppervlak aangelegd kunnen worden. Prijsindicatie:

Infiltratiekrat zonder geotextiel: +/- € 60 tot 90 euro
Infiltratiekrat met geotextiel: +/- € 150 euro

Infiltratiebuizen
Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar wat men noemt een omgekeerde drainagebuis. Dit is een geperforeerde buis. De buis word horizontaal geplaatst in een grindbed. Het is een goede oplossing als je niet genoeg ruimte hebt voor een bovengrondse infiltratiegreppel.

Aan de slag!

Doe-het-zelf
Wil je zelf aan de slag met wateropvang in de bodem? Lees dan het verhaal van Mark op de website van Rainproof! Hij installeerde Hydroblob blokken van steenwol en katoen.

Laat het doen
Wil je het laten doen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt zoals onze partners Greenspot en Suidgeest.

Hoeveel kratten heb je nodig?

  • Graaf een gat van 30x30x30 cm waar je de kratten wil plaatsen
  • Gooi een emmer water leeg in het gat
  • Is het water na 30 minuten weg? Je hebt een goed doorlatende zandige grond!
  • Is het water binnen 4 uur weg? Je hebt een gemiddeld doorlatende grond.
  • Duurt het meer dan 4 uur voordat al het water weg is? Je hebt een slecht doorlatende grond.
  • Hoe eerder het water weg is, hoe minder kratten je nodig hebt. Geef dit door aan de verkoper.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Tegel eruit – boom erin! Tegel eruit – boom erin!

Tegel eruit – boom erin!

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Lees meer >
Open goot Open goot

Open goot

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen ...

Lees meer >
Hoogteverschillen in de tuin Hoogteverschillen in de tuin

Hoogteverschillen in de tuin

Allereerst, hoogteverschillen in de tuin zien er heel leuk uit! Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen, zorg je er ook voor dat sommige ...

Lees meer >