Tegel eruit – boom erin!

Waarom tegel eruit – boom erin?

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Om te groeien nemen bomen water en CO2 op. Dat helpt wateroverlast in jouw tuin, in die van de buren en op straat voorkomen. Ook verbetert het de luchtkwaliteit. Als het heet is, geeft een boom verkoeling doordat deze schaduw geeft en water laat verdampen. Daarnaast is bewezen dat bomen mensen vrolijker en gelukkiger maken. En ook vogels, insecten en andere dieren houden van bomen: zij vinden in en bij bomen een fijn huis waardoor biodiversiteit groeit. Met een boom in je tuin sla je dus meerdere vliegen in een klap!

Veel tuinen in Nederland zijn grotendeels betegeld. Tegels en steen in de tuin zorgt ervoor dat het regenwater niet door de bodem opgenomen wordt. Als het heel heet is, houden tegels de hitte vast. Dus weg met die tegel(s) en plant een boom!

Is jouw tuin geschikt?

Wist je dat er heel veel verschillende soorten bomen bestaan? Voor elke tuin is wel een passende boom te vinden!

Groot of klein? – Een boom hoeft helemaal niet groot te zijn, of te worden. Bij een kweker kan je aangeven welke maat je wilt hebben en hoe groot hij mag worden.

Grondtype? – de ene boom houdt van natte voeten (wortels), de andere juist van droge. Sommige bomen maakt het weinig uit, die zetten stug door waar je ze ook plaatst. Vraag aan de kweker welke boom geschikt is voor het plekje in de tuin dat jij voor ogen hebt.

Wintergroen of bloesem? – In de lente is mooie bloesem een lust voor het oog! Bloesembomen verliezen wel vaak hun blad en niet iedereen vindt het leuk om in de winter tegen kale takken aan te kijken. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een wintergroene boom met hele mooi vruchtjes! Bespreek je wensen met de kweker waar jij je boom koopt.

In de schaduw of in de zon? – Waar gaat de boom staan en waar wil jij eronder zitten? Bomen hebben vaak een voorkeur voor zonnige of schaduwrijke plekken, net als wij! Wil jij lekker in de schaduw zitten onder je boom, dan wil je dat hij een dik bladerdek heeft. Maar houd ook rekening met je boom, die kan niet even z’n stoeltje opschuiven en heeft misschien ook wel last van die brandende zon! Vraag aan de kweker welke boom geschikt is voor het plekje in de tuin dat jij voor ogen hebt.

Een eetbare boom voor jezelf of de vogels? – Veel bomen brengen naast zuurstof en verkoeling ook nog eens lekkere hapjes met zich mee! Een nootje, of een appeltje uit eigen tuin? Dat kan heel goed! Vraag hiernaar bij de kweker

Aan de slag!

Wil jij een boom in jouw tuin? Onze partners in Haarlemmermeer helpen je graag verder;

Neem contact op tuincentrum Suidgeest

Neem contact op met bij boomkwekerij Tas

Neem contact op met hovenier Greenspot

Neem contact op met hovenier le Gardinier

 

 

Bomen …

  • …nemen overtollig regenwater op.
  • … hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit.
  • … brengen verkoeling als het warm is.
  • … maken mensen vrolijker en gelukkiger.
  • … zijn een fijn thuis voor allerlei dieren en insecten.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Open goot Open goot

Open goot

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen ...

Lees meer >
Wateropslag in de bodem Wateropslag in de bodem

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening ...

Lees meer >
Hoogteverschillen in de tuin Hoogteverschillen in de tuin

Hoogteverschillen in de tuin

Allereerst, hoogteverschillen in de tuin zien er heel leuk uit! Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen, zorg je er ook voor dat sommige ...

Lees meer >