Regenpijp afkoppelen

Waarom een regenpijp afkoppelen?

Het afkoppelen van regenpijpen van huizen heeft veel voordelen. Zo voorkom je overbelasting van het riool en kan je nuttig regenwater in je tuin gebruiken. Het beste resultaat krijg je als je het afkoppelen van de regenpijp combineert met maatregelen om het water op te vangen.

Door het water bijvoorbeeld in een beplante greppel te laten lopen of in een regenwatervijver op te vangen ontstaan er natte en droge delen in de tuin. Dit zorgt ervoor dat er voor meer planten- en diersoorten een ideale leefomgeving wordt gecreëerd, en dat is belangrijk voor het herstel van de natuur.

Kies de juiste regenpijp om af te koppelen.

De regenpijpen die het water van het dak van je woning of het dak van een schuurtje afvoeren kun je afkoppelen. Riolering die het water van de wasmachine, douche of toilet afvoert kun je niet afkoppelen. Dit water is vervuild en mag niet je tuin instromen.

Bij het afkoppelen van de regenpijp is het belangrijk dat het regenwater van je huis wordt weggeleid om vochtproblemen te voorkomen.

Aan de slag

Combineer met andere maatregelen

Voor nog meer voordeel is het verstandig om het afkoppelen van de regenpijp te combineren met andere maatregelen. Het regenwater kan opgevangen worden op een manier die bij de beschikbare ruimte en de grondsoort van je tuin passen, zodat je huis en de omgeving geen schade en overlast ondervinden. Wil je weten hoe waterdoorlatend de bodem in jouw tuin is? Doe dan de Emmerproef, die vind je op de website van Waterklaar.

Voordelen op een rijtje

  • Het schone regenwater hoeft niet naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Daardoor wordt die RWZI efficiënter;
  • Het rioolstelsel wordt ontlast waardoor minder kans op wateroverlast ontstaat;
  • Regenwater is beter voor de planten in je tuin dan drinkwater;
  • Door je tuin vochtig te houden hoef je ook minder snel te sproeien als er een drogere periode aan komt.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Tegel eruit – boom erin! Tegel eruit – boom erin!

Tegel eruit – boom erin!

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Lees meer >
Open goot Open goot

Open goot

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen ...

Lees meer >
Wateropslag in de bodem Wateropslag in de bodem

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening ...

Lees meer >