Open goot

Waarom een open goot?

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen gecombineerd worden met speelmogelijkheden voor kinderen en de tuin verfraaien.

Maar let op: Laat je kinderen niet met stilstaand water spelen in verband met bacteriën. Zorg dus dat de goot goed doorstroomt.

Is jouw tuin er geschikt voor?

Jouw tuin is geschikt voor een open goot als er een regenpijp in je tuin uit komt en als je een plek hebt waar veel water verzameld kan worden. Let er op dat het water daar langzaam weg kan stromen, bijvoorbeeld een grindstrook, sloot of vijver. Tussen die twee plekken kun je dan een goot aanleggen.

Aan de slag!

Er zijn veel verschillende manieren om een open goot te maken. Je kan het zo simpel en goedkoop of ingewikkeld en duur maken als je zelf wilt.

Een open goot kan bijvoorbeeld met behulp van (oude) klinkers gemaakt worden. Door een licht verdiepte middenzone aan te leggen kan hier het water doorgeleid worden. Als de klinkers met een open voeg worden aangelegd, kan er ook regenwater in de grond infiltreren.

Je kunt ook kiezen voor een betongoot. Dat zijn prefab goten en in verschillende vormen te verkrijgen; Als open molgoot of als afgedekte goot. Een afgedekte goot heeft aan de bovenzijde een rooster of een sleuf waar het regenwater doorheen kan.

Zorg dat de goot licht hellend word aangelegd zodat het regenwater de gewenste richting op stroomt.

Wil je graag wat voorbeelden zien voordat je naar de bouwmarkt gaat?

Download hier de handleiding van Huisje Boompje Beter

Bekijk hier de Google Afbeeldingen voor open goot

Vraag een offerte aan bij Hovenier Le Gardinier

 

Voordelen op een rijtje

  • Waterbuffering
  • Verfraaiing van de tuin
  • Speelmogelijkheden

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Tegel eruit – boom erin! Tegel eruit – boom erin!

Tegel eruit – boom erin!

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Lees meer >
Wateropslag in de bodem Wateropslag in de bodem

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening ...

Lees meer >
Hoogteverschillen in de tuin Hoogteverschillen in de tuin

Hoogteverschillen in de tuin

Allereerst, hoogteverschillen in de tuin zien er heel leuk uit! Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen, zorg je er ook voor dat sommige ...

Lees meer >