Waarom meten?

Vind jij het moeilijk om te bedenken waar je moet beginnen met het waterproof maken van je tuin of woning? Er bestaan meerdere (reken)tools om hier makkelijker beslissingen in te nemen.

Klimaatatlas

De klimaatatlas geeft inzicht in hittestress en wateroverlast bij jou in de straat. Zo kan je zien hoe jouw omgeving “scoort” op het gebied van hitte en water. Dat kun je gebruiken om keuzes in de te nemen maatregelen te maken.

Waterlabel

Het waterlabel geeft informatie over de capaciteit van jouw huis/tuin om water vast te houden. Heb je plannen om waterproof maatregelen in je tuin toe te passen? Vul je gegevens in voor een goede nulmeting. Heb je al maatregelen uitgevoerd? Dan kun je dit hier invoeren en zie je hoeveel je label stijgt. Dit is niet alleen interessant voor jezelf, maar ook voor aannemers, makelaars en taxateurs. En vergeet het je buren niet te laten zien!

PerceelTool

Wil je echt het diepe in? Dan kan je de PerceelTool downloaden. Dit programma berekent op basis van de indeling, eigenschappen en oppervlakken de hoeveelheid regenwater die jouw tuin kan verwerken en hoeveel water afstroomt naar het openbaar gebied of riolering. Met de PerceelTool zie je zowel wat er gebeurt bij kleine buien, langdurige neerslag als bij een hoosbui. Grafieken en animaties tonen de effecten van verschillende (combinaties van) maatregelen.

Is jouw woning geschikt?

Voor elke woning kun je tools gebruiken om meer te weten over het waterproof maken van jouw huis en tuin. Ook als je geen tuin hebt, kun je inzicht krijgen in hoeveel regen er bijvoorbeeld op jouw dak valt. Voor iedereen is er kennis te vinden online.

Bekijk jouw huis op de klimaatatlas

Bereken jouw waterlabel

Lees meer over de PerceelTool

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Tegel eruit – boom erin! Tegel eruit – boom erin!

Tegel eruit – boom erin!

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Lees meer >
Open goot Open goot

Open goot

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen ...

Lees meer >
Wateropslag in de bodem Wateropslag in de bodem

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening ...

Lees meer >