Hoogteverschillen in de tuin

Waarom hoogteverschillen in je tuin?

Allereerst, hoogteverschillen in de tuin zien er heel leuk uit! Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen, zorg je er ook voor dat sommige delen altijd droger (de hogere delen) en natter (de lagere delen) zijn. In de laagste delen kan bij een heftige regenbui zelfs water blijven staan. Zo kan je zelf het water in je tuin sturen en je beplanting hierop aanpassen.

Is jouw tuin er geschikt voor?

Elke tuin is geschikt voor hoogteverschillen. In een kleine tuin zullen de verschillen wel minder zijn dan in een grote(re) tuin. Maar ook met kleine hoogteverschillen kan je al een groot effect op het water bereiken. Vooral als je deze ook combineert met schaduw- en zonplekken.

Aan de slag!

De hoogte in

Een manier om hoogtes te maken is door in terras-vorm te werken. Bedenk goed waar je jouw (verharde) terras(sen)/zitjes wilt. Deze leg je op de hoogste gedeeltes aan. Zorg hierbij voor goede fundering. Denk ook aan een licht afschot, zodat overtollig water van het verharde gedeelte naar de lagere gedeeltes stroomt.

Met muurtjes van oude tegels of klinkers creëer je makkelijk leuke hoogteverschillen. Bepaal waar je de onverharde terrassen wilt hebben. Begin met het uitgraven van het laagste gedeelte en bouw omhoog. Begrens het laagste terras door een muurtje van klinkers of duw de tegels op hun kant een stuk de grond in. Vul de ruimte tot de rand van het muurtje/de tegel met aarde (bijvoorbeeld aarde dat je van lagere gedeeltes hebt weggegraven). Ga zo door totdat je de hele tuin hebt gehad.

En weer omlaag

In de lager gelegen onverharde delen van de tuin kun je planten zetten die goed tegen water kunnen (zie onze lijst met waterlievende planten). Maak de laagste gedeeltes van de tuin zo dat het water na een heftige bui even kan blijven staan en geleidelijk kan wegzakken. Het verschil in vochtigheid van de grond zorgt voor ruimte voor meer en minder waterlievende planten, wat de (bio)diversiteit ten goede komt.

Amsterdam Rainproof heeft een doe-het-zelf video gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je je tuin waterproof maakt door middel van hoogteverschillen in de tuin.

Wil je het laten doen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt zoals onze partners Greenspot en Suidgeest.

Vraag een offerte aan bij hovenier Greenspot

Vraag een offerte aan bij hovenier Le Gardinier

Vraag een offerte aan bij Tuincentrum Suidgeest

Tip

  • Door oude yoghurt of zure melk op de muurtjes te smeren, gaan er mossen op groeien en zien ze er na verloop van tijd natuurlijk uit.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Tegel eruit – boom erin! Tegel eruit – boom erin!

Tegel eruit – boom erin!

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Lees meer >
Open goot Open goot

Open goot

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen ...

Lees meer >
Wateropslag in de bodem Wateropslag in de bodem

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening ...

Lees meer >