Maak zelf een regenwatervijver
- Kies een plek, bijvoorbeeld het laagste punt van de tuin
- Graaf een gat
- Beplant de oevers met geschikte planten
- Verbind met regenwater bron, bijvoorbeeld de regenpijp (optioneel)
Met een regenwatervijver creëer je extra capaciteit om regenwater tijdelijk op te vangen en te laten infiltreren in de bodem. Het waterpeil in de vijver zal afhankelijk van de hoeveelheid regen variëren. De planten in en om de vijver moeten dus geschikt zijn voor droge en natte periodes. Je bent wel dubbel effectief bezig, want de planten in de vijver en de groene oevers zorgen deels voor reiniging van het water.
Het water zakt in Haarlemmermeer over het algemeen niet snel in de bodem vanwege de klei in de ondergrond. Test daarom eerst de bodem van jouw tuin (zie de Emmerproef bij wateropvang in de bodem). Je kunt eventueel een overloop in de vijver te maken, voor het geval de vijver te vol dreigt te lopen. Bij voorkeur leidt de overloop het water naar een greppel of een ander deel in de tuin dat tijdelijk nat mag zijn. Naar een sloot in de buurt kan eventueel ook, maar naar de goot op straat liever niet omdat de regenwatervijver onder andere bedoeld is om te voorkomen dat het afwateringssysteem overbelast raakt.
Een vijver biedt ook ruimte aan meer biodiversiteit. Zo moet je niet verbaasd zijn als je vijver allerlei bezoekers aantrekt, zoals zangvogels om te baden, reigers om te vissen, salamanders en verse kikkerdril.
Elke tuin is geschikt voor een regenwatervijver. De belangrijkste vraag is of je er plek voor hebt. Als je een overloop wilt of nodig hebt, dan moet je wel een plek hebben waar je dat water heen leidt.
Lees hier het uitgebreide stappenplan van Rioned
Wil je het laten doen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt zoals onze partners Greenspot en Suidgeest.
Vraag een offerte aan bij hovenier Greenspot