Regenwatervijver

Waarom een regenwatervijver?

Met een regenwatervijver creëer je extra capaciteit om regenwater tijdelijk op te vangen en te laten infiltreren in de bodem. Het waterpeil in de vijver zal afhankelijk van de hoeveelheid regen variëren. De planten in en om de vijver moeten dus geschikt zijn voor droge en natte periodes. Je bent wel dubbel effectief bezig, want de planten in de vijver en de groene oevers zorgen deels voor reiniging van het water.

Het water zakt in Haarlemmermeer over het algemeen niet snel in de bodem vanwege de klei in de ondergrond. Test daarom eerst de bodem van jouw tuin (zie de Emmerproef bij wateropvang in de bodem). Je kunt eventueel een overloop in de vijver te maken, voor het geval de vijver te vol dreigt te lopen. Bij voorkeur leidt de overloop het water naar een greppel of een ander deel in de tuin dat tijdelijk nat mag zijn. Naar een sloot in de buurt kan eventueel ook, maar naar de goot op straat liever niet omdat de regenwatervijver onder andere bedoeld is om te voorkomen dat het afwateringssysteem overbelast raakt.

Een vijver biedt ook ruimte aan meer biodiversiteit. Zo moet je niet verbaasd zijn als je vijver allerlei bezoekers aantrekt, zoals zangvogels om te baden, reigers om te vissen, salamanders en verse kikkerdril.

Is jouw tuin er geschikt voor?

Elke tuin is geschikt voor een regenwatervijver. De belangrijkste vraag is of je er plek voor hebt. Als je een overloop wilt of nodig hebt, dan moet je wel een plek hebben waar je dat water heen leidt.

Aan de slag!

Maak zelf een regenwatervijver

  • Kies een plek, bijvoorbeeld het laagste punt van de tuin
  • Graaf een gat
  • Beplant de oevers met geschikte planten
  • Verbind met regenwater bron, bijvoorbeeld de regenpijp (optioneel)

Lees hier het uitgebreide stappenplan van Rioned

Laat het doen

Wil je het laten doen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt zoals onze partners Greenspot en Suidgeest. 

Vraag een offerte aan bij hovenier Greenspot

Vraag een offerte aan bij hovenier Le Gardinier

Vraag een offerte aan bij Tuincentrum Suidgeest

Voordelen

  • Wateroverlast voorkomen
  • Tijdelijke opslag van regenwater
  • Verkoeling
  • Infiltratie in de grond
  • Ruimte voor biodiversiteit

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Tegel eruit – boom erin! Tegel eruit – boom erin!

Tegel eruit – boom erin!

Bomen hebben veel positieve effecten op onze leefomgeving. Plant dus een boom in je tuin en je benut de voordelen dicht bij huis!

Lees meer >
Open goot Open goot

Open goot

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen ...

Lees meer >
Wateropslag in de bodem Wateropslag in de bodem

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening ...

Lees meer >