Haarlemmermeers Kampioenschap

HaKa

Tegelwippen, Boomtuintjes, Geveltuinen en Buurttuinen

Wip je mee?

Ook in 2024 wordt in Haarlemmermeer het HaKa georganiseerd. Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen!

Je kunt je eigen omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat door tegels uit je tuin te halen, of door een geveltuin aan te leggen of een boomtuintje te adopteren. Met de buren samen een buurttuin onderhouden kan ook. In een tuin zonder tegels kan meer regenwater in de bodem zakken en blijft je omgeving koeler in de zomer. Op deze website, op de website van NMCX en op de facebookpagina van Groen Haarlemmermeer vind je leuke tips over de inrichting van je tuin, boomtuintje, geveltuin of buurttuin. Of andere leuke activiteiten in de natuur.

Kan jouw tuin wel wat groener? Doe dan mee met dit programma en haal minimaal 1m2 tegels uit je tuin! Of zet mooie planten in een geveltuin, boomtuintje of buurttuin. Jij wilt toch ook dat jouw woonomgeving en tuin aangenamer worden om in te verblijven en naar te kijken? Waarom het zo belangrijk is om tegels uit je tuin te vervangen voor groen, vertellen we je op de pagina “Tegel eruit, groen erin”.

Het inschrijfformulier vind je helemaal onderaan deze pagina.

PositieNaam deelnemer(s)WerkzaamhedenAantal m²
#1Sabine, Nieuw-VennepTegelwippen11
#2Yvon, ZwanenburgTegelwippen6
#3Kristine, HoofddorpTegelwippen9
#4Wendolien, HoofddorpTegelwippen5
#5Linda, HalfwegTegelwippen60
#6Monica, VijfhuizenBuurttuinnvt
#7Pim, HoofddorpTegelwippen20
#8Erik, HoofddorpTegelwippen75
#9Laura, LisserbroekTegelwippen10
#10Lola, RijsenhoutTegelwippen4
#11Ank, Nieuw-VennepGeveltuin1,5
#12Patricia, Nieuw-VennepTegelwippen5
#13Daan, VijfhuizenGeveltuin3
#14Sander, HoofddorpTegelwippen6
#15Martijn, Nieuw-VennepTegelwippen20
#16Willem, HoofddorpTegelwippen25
#17VVE, ZwaanshoekTegelwippen32
#18Bastiaan, Nieuw-VennepTegelwippen40
#19Helma, HoofddorpTegelwippen4
#20A., HoofddorpTegelwippen25
#21Sandra, Nieuw-VennepBoomtuintjesnvt
#22Mirjam, BadhoevedorpTegelwippen2
#23Annemarie, HoofddorpTegelwippen1,25
#24Astrid, BadhoevedorpTegelwippen12
#25Elwira, VijfhuizenBuurttuinnvt
#26Tom, HoofddorpTegelwippen2
#27Rogier, HoofddorpTegelwippen20,5
#28Marije, RijsenhoutTegelwippen2
#29Jos, HoofddorpTegelwippen4
#30Marjon, HoofddorpTegelwippen12
#31Elco, Nieuw-VennepTegelwippen10
#32Jason, Nieuw-VennepTegelwippen32
#33Visakh, HoofddorpTegelwippen30
#34Eelco, ZwanenburgTegelwippen5
#35Naomi, Nieuw-VennepTegelwippen8
#36Debbie, WeteringbrugTegelwippen4
#37Bettie, ZwanenburgTegelwippen15
#38Adriana, VijfhuizenTegelwippen70
#39Claudia, HalfwegTegelwippen15
#40Gauwe, SpaarndamTegelwippen2
#41Ellen, HoofddorpTegelwippen1,5
#42Paul, Nieuw-VennepTegelwippen10
#43Jessie, VijfhuizenTegelwippen12
#44A., LisserbroekTegelwippen5
#45Barend-Jan, Nieuw-VennepTegelwippen2
#46Mark, Nieuw-VennepTegelwippen4
#47Michel, Nieuw-VennepTegelwippen25
#48Rita, BadhoevedorpTegelwippen10
#49John, VijfhuizenTegelwippen6
#50Hakima, BadhoevedorpTegelwippen20
#51Carla, HoofddorpTegelwippen30
#52Joop, HoofddorpTegelwippen4
#53Bart, SpaarndamTegelwippen82
#54Ahmad, HoofddorpTegelwippen20
#55Paul, HoofddorpTegelwippen10
#56Yvonne, HoofddorpTegelwippen7
#57Susan, HoofddorpTegelwippen2
#58Michelle, HoofddorpTegelwippen15
#59Sharon, HoofddorpTegelwippen1
#60George, HalfwegTegelwippen16
#61Emine, HoofddorpGeveltuin1
#62Karin, HoofddorpTegelwippen4
#63Esther, HoofddorpTegelwippen4
#64Miyese, HoofddorpTegelwippen8
#65Hafida, Nieuw-VennepTegelwippen20
#66Yvette, HoofddorpGeveltuin1
#67Melissa, HoofddorpTegelwippen44
#68Michel, HoofddorpTegelwippen3
#69Ibrahim, HoofddorpGeveltuin en Tegelwippen1
#70Feryal, HoofddorpTegelwippen5
#71José, HoofddorpTegelwippen2
#72Hana, HoofddorpTegelwippen37
#73M.J., Nieuw-VennepTegelwippen1,5
#74Melati, HoofddorpTegelwippen30
#75O., HoofddorpTegelwippen10
#76Peter, Nieuw-VennepGeveltuin en Tegelwippen10
#77Katinka, HoofddorpBoomtuintje en Tegelwippen3
#78Francis, Nieuw-VennepTegelwippen4,5
#79Saskia, Nieuw-VennepTegelwippen4
#80T., Nieuw-VennepTegelwippen15
#81Simon, HoofddorpTegelwippen33
#82Esther, VijfhuizenBoomtuintje, Tegelwippen, Buurttuin8
#83Ellen, HoofddorpTegelwippen2
#84Mustafa, HoofddorpTegelwippen32
#85Issac, HoofddorpGeveltuin13
#86Rita, HoofddorpTegelwippen17
#87J.P., HoofddorpTegelwippen2
#88
#89
#90
#91

Schrijf je in om mee te doen met het Programma Tegelwippen, en Adoptie van Boomtuintjes, Geveltuinen en Buurttuinen, editie 2024!

Ook in 2024 wordt in Haarlemmermeer het HaKa georganiseerd. Het watte? Het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen! Pas ook jouw eigen omgeving aan het veranderende klimaat aan, zodat die omgeving beter bestand wordt tegen hoosbuien en hittegolven.

Haarlemmermeer Klimaatbestendig organiseert ook dit jaar weer een programma met als doel inwoners te helpen om hun omgeving zoveel mogelijk in te richten met planten, struiken, bomen en bloemen. Teveel tegels in de tuin is om meerdere redenen niet goed, dus haal er zoveel mogelijk uit! Heb je geen tuin of is je tuin al heel groen? Help dan mee om jouw buurt te verfraaien en adopteer een boomtuintje. In de kale plek rondom een boom kun je zelf mooie bloemen neerzetten, dat is goed voor de insecten! Je kunt ook een geveltuin aanleggen: haal dan een rijtje tegels van de stoep langs je huis weg en zet er planten in. Als je met meerdere buren tegelijk een perk of tuin wil maken op grond van de gemeente, kan dat ook. Als je je hieronder inschrijft, helpen wij je met tips en zo nodig ook met de registratie van je boom-, gevel- of buurttuin bij de gemeente Haarlemmermeer.

Het HaKa is een wedstrijd waarbij de 5 deelnemers die ofwel het grootste percentage tegels uit de tuin hebben gehaald, ofwel de meest insectvriendelijke boomtuin of geveltuin heeft aangelegd, een cadeaubon van Gamma kunnen winnen t.w.v. € 50,- euro. Helaas zijn er dit jaar geen regentonnen meer beschikbaar.

Voor de eerste 50 huurders van Woningcorporatie Ymere die zich aanmelden om mee te doen is er een tuincadeaubon t.w.v. 30 euro. Hier geldt een minimum van één vierkante meter. Update 26 juni: er hebben zich inmiddels meer dan 50 huurders aangemeld dus er zijn geen tuincadeaubonnen meer beschikbaar.

Meer informatie en de voorwaarden voor deelneming aan dit programma vind je onder de lijst met deelnemers.

Tegelservice

De gewipte tegels uit de tuin worden ook dit jaar duurzaam én gratis bij de deelnemers thuis opgehaald met een 100% elektrische vrachtauto van onze partner Dura Vermeer.

De Tegelservice zal ook in 2024 vier keer een rondje door Haarlemmermeer rijden om alle gewipte tegels op te halen in mei, juli, september en november. Tegels uit de gevel- boom- of buurttuin mogen niet worden weggegooid, gebruik ze als rand rondom het tuintje.

Deelnemers krijgen tijdig bericht over de volgende tegelophaalronde. Tot die tijd bewaar je de gewipte tegels in een hoekje van de eigen tuin.

Dit programma wordt georganiseerd door NMCX Centrum voor Duurzaamheid en wordt mede mogelijk gemaakt door Woningcorporatie Ymere, Gemeente Haarlemmermeer, Dura Vermeer, Gamma Hoofddorp, hovenier Le Gardinier en het Meerlandenfonds.

Wat kun je verwachten nadat je je hebt aangemeld?

Nadat je het inschrijfformulier hebt verstuurd krijg je van ons een email. We maken dan een afspraak om bij je thuis langs te komen. Tijdens ons bezoek  kunnen we je dan nog handige tips geven voor je tuin, boom-, gevel- of buurttuin en krijg je meer informatie over het verloop van het programma. Ook kijken we waar je de tegels het beste kunt neerleggen op de dag dat ze worden opgehaald. Het bezoek duurt ongeveer een half uur.

Als jij dat goed vindt maken we ook wat foto’s van de boom-, gevel- of buurttuin of van je eigen tuin. De foto’s gebruiken we bijvoorbeeld om te bepalen wie de meeste tegels heeft gewipt of wie de mooiste boom- of geveltuin heeft aangelegd. Ook vinden we het leuk om de verandering van je tuin en je omgeving te zien. Als jij daar toestemming voor geeft, gebruiken we sommige foto’s ook voor publiciteitsdoeleinden.

Ongeveer anderhalve week vóórdat er een tegelophaalronde komt, krijg je daar een email over. De tweede tegelophaalronde van dit jaar vindt plaats op maandag 15 juli. Je kunt je tegels tijdens meerdere ophaalrondes laten ophalen, je hoeft ze niet allemaal in één keer mee te geven.

Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina. In dit formulier kun je aangeven hoeveel vierkante meter verharding je van plan bent om te gaan wippen.

We zijn nog bezig om de Spelregels en de Voorwaarden die je hieronder vindt, aan te passen aan het nieuwe programma.

1.

Wip alleen tegels uit je eigen (voor-, achter-, of geveltuin). Elke onttegelde vierkante meter telt! NB: Wip geen tegels uit de openbare ruimte. Wil je graag een geveltuin voor je huis maar is de grond van de gemeente? Vraag dan eerst om toestemming van de gemeente op deze site: Buurttuin | gemeente Haarlemmermeer (haarlemmermeergemeente.nl). Wil je daarna graag begeleiding van ons, mail dan naar steven.de.clercq@nmcx.nl .

2.

Fotografeer je betegelde tuin, om te laten zien hoe het was. Fotografeer daarna de (stapel) tegels die je hebt verwijderd én de mooie tuin die je er voor terug hebt gekregen, en stuur de foto’s naar info@haarlemmermeerwaterproof.nl . Geef daarbij ook het aantal vierkante meters groene tuin op die je hebt gecreëerd en jouw bijdrage wordt geregistreerd. Tegelwip-grootheidswaanzin wordt niet gewaardeerd. Dus geen aantallen doorgeven die niet kloppen!

3.

We vinden het hartstikke fijn dat je tegels uit je tuin haalt en die halen we met plezier bij je op! Maar als je al 2x eerder deelnemer bent geweest kom je als huurder niet meer in aanmerking voor een cadeaubon van Ymere.

4.

Bij geconstateerde overtreding van bovenstaande spelregels of als je niet blijkt te voldoen aan de voorwaarden (zie hieronder), word je als deelnemer gediskwalificeerd.

Tegelservice

De tegels zullen worden opgehaald op een paar van tevoren vastgestelde dagen. Daarover krijg je per email persoonlijk bericht.

Door de tegelservice wordt het bewoners makkelijker gemaakt om versteende tuinen aan te pakken. Heb je geen plek om de tegels op te slaan? Neem dan even per mail contact op.

Geen tegels, wel je steentje ‘wegdragen’?
Wil je wel graag een deelnemer aan de overwinning helpen, of onze gemeente groener maken? Neem dan even contact op via info@haarlemmermeerwaterproof.nl . Er zijn genoeg mensen met tegels die jouw hulp en spierballen kunnen gebruiken!

Je kunt met deze wedstrijd meedoen als je in Haarlemmermeer woont.

Je kunt met deze wedstrijd meedoen als tegels wipt op je eigen grond, of in de tuin van de woning die je huurt van de woningcoöperatie. Wil je tegels verwijderen vóór of aan de zijkant van je huis en is de grond van de gemeente? Doe dan mee aan de campagne: “Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?”. Neem daarvoor contact op met Mariken Straat, mariken.straat@nmcx.nl

Je kunt met deze wedstrijd meedoen als je toestemming geeft om je gegevens te gebruiken om persoonlijk contact met je op te nemen. Dit doen wij enkel als het om het HaKa gaat. Na afloop van de wedstrijd zullen wij je gegevens verwijderen.

Maak Haarlemmermeer groener en help mee om wateroverlast en hitte te voorkomen!

We vinden het leuk als je nadat je klaar bent foto’s van het resultaat deelt op social media en ze ook even naar ons stuurt!

AANMELDFORMULIER

  PERSOONSGEGEVENS

  WERKZAAMHEDEN

  Let op: wacht met de start van de aanleg van een boomtuin of geveltuin totdat er iemand van NMCX of de gemeente langs is geweest om goedkeuring te geven!

  DE WONING BETREFT EEN:

  Invullen als je tegels gaat wippen uit je eigen tuin

  Om mee te kunnen doen is het verwijderen van minimaal 1 vierkante meter verplicht.

  Deze twee vinkjes zijn verplicht. Als je ze niet aanvinkt, kan je het formulier niet versturen.