Geen categorie

Campagne ‘Een schone ringvaart begint hier’

Gepubliceerd: 20 september 2021

Afgelopen 18 September, op World Clean Up Day, ging in Haarlemmermeer de actie ‘Een schone ringvaart begint hier’ van start. Medewerkers van de gemeente plaatsten samen met 3 afgevaardigden van Rotary Club Haarlemmermeerlanden een stempel met de titel van de campagne naast een afvoerput bij winkelcentrum ‘t Paradijs in Hoofddorp. De actie vraagt aandacht voor het schoonhouden van de straat, zodat zwerfafval niet via de afvoerputten in de ringvaart belandt. De komende weken zullen nog eens zo’n 60 stempels worden geplaatst naast waterputdeksels op drukbezochte plekken in Haarlemmermeer, zoals winkelcentra en buurthuizen.

Rotary Club Haarlemmermeerlanden
Een lid van Rotary Club Katwijk kwam in Frankrijk een put tegen met de slogan “De zee begint hier, geen afval inwerpen” en bracht dit idee mee naar Nederland. Via de Rotary in Katwijk kwam vervolgens het verzoek bij Rotary Haarlemmermeerlanden terecht om ook in Haarlemmermeer deze actie te starten. Omdat voor veel inwoners van Haarlemmermeer de Ringvaart een begrip is dat dichter bij hen staat dan de zee, is er gekozen voor de slogan “Een schone ringvaart begint hier”. De gemeente omarmt het idee voor deze actie.

Gescheiden rioleringssysteem
Door klimaatverandering valt er steeds meer regen tegelijkertijd. Daardoor bestaat de kans dat de riolering overbelast raakt en het vieze afvalwater in de natuur terecht komt. Op steeds meer plekken in Haarlemmermeer legt de gemeente daarom een gescheiden rioleringssysteem aan. Dit wordt ‘afkoppelen’ genoemd. Vuil afvalwater en schoon regenwater worden gescheiden van elkaar afgevoerd: het vieze afvalwater gaat via rioolbuizen naar de rioolwaterzuivering. Het schone regenwater wordt in de nabij liggende sloten geloosd. Omdat er minder regenwater in het riool terecht komt kan het afvalwater makkelijker en dus goedkoper worden gezuiverd.

Zwerfafval & Kom in actie
Het gescheiden rioleringssysteem vraagt tegelijkertijd extra aandacht van bewoners omdat straten schoon moeten zijn. Dat zit zo: zwerfafval kan de afvoerputten blokkeren en dat kan leiden tot wateroverlast. Dit zwerfafval kan dus uiteindelijk ook in de Ringvaart belanden, waar het waterleven er hinder van ondervindt of er zelfs door doodgaat. Daarom is het nodig dat we de straten schoonhouden. Dit hebben we als bewoners zelf in de hand! Zorg ervoor dat de straten schoon blijven, denk ook aan het autowassen met niet-natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen, verfresten en dergelijke die niet in de afvoerputten terecht moeten komen.

NMCX biedt een helpende hand bij het schoonhouden van de omgeving. Via de ‘SuperSchoon’ campagne zijn er ieder jaar meerdere schoonmaakacties en kunnen mensen ook individueel aan de slag. Bij NMCX zijn hiervoor grijpers en speciale plastic zakken beschikbaar om het zwerfafval te verzamelen. Neem hiervoor contact op per mail: info@nmcx.nl

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Een groen dak

Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de…

Regenton in de tuin

Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het (schone) regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken…

Stenen eruit, groen, grond en/of grind erin

Tegels in de tuin zorgen ervoor dat het water snel wegstroomt en niet opgeslagen kan…