Regentonnen multi-inzetbaar!

21 december 2017

De afgelopen weken zijn bij verschillende basisscholen in Haarlemmermeer de regentonnen geïnstalleerd, die door Haarlemmermeer Waterproof, een project van NMCX Centrum voor Duurzaamheid, weggegeven werden. Het is heel tof om te zien dat zowel kinderen als docenten en andere betrokkenen zo enthousiast zijn!

Opvallend is dat de scholen de tonnen voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Buitenmateriaal schoonmaken, de schooltuinen water geven in het voorjaar en de zomer, het groene schoolplein inrichten, praktijklessen geven over andere educatieve onderwerpen, binnenplanten verzorgen, dieren te drinken geven. Toen wij de regentonnen kwamen plaatsen werden meteen al veel toepassingen genoemd; de scholen zijn heel creatief met regenwater. En dat is nou net onze bedoeling: NMCX vindt het belangrijk om kinderen, hun leerkrachten en hun ouders bewust te maken van de kostbaarheid en de toepassingen van zoet regenwater. Als we regenwater nuttiger gebruiken, maken we met z’n allen Haarlemmermeer Waterproof! Met deze actie is dat zeker goed gelukt.

Klippeholm: “De kinderen steken er echt wat van op. Zo vullen ze bijvoorbeeld emmers met water uit de regenton en berekenen hoeveel liter er bijvoorbeeld in een emmer gaat. Ook gebruiken ze het water in de waterloop in het ontdekbos.”

Caleidoscoop: “We zijn nu plannen aan het maken voor een groen schoolplein. We hopen dat het er komt en daar hoort een regenton natuurlijk bij!”

OBS Dik Trom: “Drinkwater is kostbaar. Dus het regenwater is superhandig om het buitenmateriaal mee schoon te maken. Ook hebben we veel planten op school en die gaan we er natuurlijk ook water mee geven.”

OBS de Tovercirkel: “We hebben schooltuintjes en in het voorjaar en zomer hebben die veel water nodig. En dat kan nu uit de regenton. Heel handig!”

Oranje Nassau school: “Handig voor de kas en de kippen zijn er blij mee. Goeie actie die regentonnen!”