Waterdoorlatende verharding

Waterdoorlatende verharding

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden. Waterdoorlatende verharding heeft de volgende voordelen ten opzichte van niet waterdoorlatend verharding: Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen en het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen.

Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende verharding biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Je tuin blijft koeler als je minder verharding toepast. Je kunt ervoor kiezen om tweedehands stenen te gebruiken, deze zijn goedkoper en het hergebruiken van materialen is duurzamer.

Mogelijkheden

  • Houten vlonder

Een houten vlonder is geschikt voor een terras of een tuinpad. Om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen is het aan te bevelen een waterdoorlatend anti-worteldoek toe te passen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud vanwege algengroei. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden. Gebruik geen tropisch hardhout, maar alleen hout met een FSC-keurmerk. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort die je ook voor een vlonder kunt gebruiken.

  • Houtsnippers

Houtsnippers en cacaodoppen zijn geschikt als waterdoorlatende verharding van tuinpaden maar ook om de bodem te bedekken daar waar geen beplanting staat. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem en warmen ook minder op dan steenachtige verhardingsmaterialen. Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden.

  • Schelpen

Schelpen kunnen gebruikt worden voor tuinpaden en terrassen. Schelpen hebben als voordeel dat ze beter water doorlaten ten opzichte van ander soort verhardingen met klinkers etc.; nadeel is dat verharding met schelpen meer onderhoud vraagt. Ze moeten weleens aangevuld en geëgaliseerd worden. Door het toepassen van stabilisatiematten wordt de druk beter verdeeld en blijven de schelpen beter op hun plek.

  • Grind en steenslag

Grind en steenslag kan gebruikt worden voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten, voor tuinpaden en terrassen. Grind en steenslag heeft als voordeel dat het beter water doorlaat ten opzichte van andere type verhardingen met klinkers etc.; nadeel is dat het meer onderhoud vraagt. Het moet weleens aangevuld en geëgaliseerd worden. Door het toepassen van stabilisatiematten wordt de druk van een auto op het grind beter verdeeld en blijft het grind beter op zijn plek. Grind is een schaarse grondstof; uit het oogpunt van duurzaamheid kan beter steenslag gebruikt worden.

  • Grasbetonstenen

Grasbetonstenen zijn een vorm van een open bestratingspatroon en zijn geschikt voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten en voor tuinpaden. De ruimte tussen de stenen wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras, hierdoor warmt het oppervlak ook minder op en laat regenwater door.

  • Open bestratingspatroon

Een open bestratingspatroon kan gerealiseerd worden met klinkers, grasbetonstenen en/of poreuze klinkers die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. Een open bestratingspatroon is geschikt voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten en voor tuinpaden. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. Er zijn ook klinkers met noppen, waarbij de noppen ervoor zorgen dat de klinkers met een open voeg gelegd worden.

  • Poreuze klinkers

Poreuze klinkers zijn geschikt voor een oprit, een opstelplaats voor een auto, een terras en tuinpaden. Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met een hoog percentage poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend.

Kijk ook op het informatieblad van Stichting RIONED!

DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook