Vergroening Ark

Vergroening openbare ruimte rond kerkcentrum De Ark

Eén van de winnaars van ‘Het Groenste Idee van Haarlemmermeer’ in 2016 was kerkcentrum de Ark. De Ark was een versteende ruimte. Deze ruimte wilden ze graag vergroenen. Als kerkgemeenschap zijn ze sinds oktober 2015 een ‘groene kerk’: ze hebben energiecoaches opgeleid en organiseren samen met NMCX Centrum voor Duurzaamheid Energiecafés om mensen te helpen energie en geld te besparen. Vanuit dit initiatief kwam het idee voort om ook de versteende omgeving letterlijk groener te maken.

‘Het Groenste Idee van Haarlemmermeer’

In juni 2016 won De Ark de derde prijs in de wedstrijd voor ‘het groenste idee van Haarlemmermeer’. Het idee behelsde onder andere het aanleggen van een tuin op of om De Ark met als doel om water op te vangen bij overvloedige regenval, om fijnstof af te vangen en om bijen en andere insecten te lokken. Een groen dak op De Ark bleek bouwtechnisch niet haalbaar te zijn en daarom is na deskundige adviezen van GroenRijk Zwanenburg gekozen voor een systeem van ondergrondse wateropvang, waardoor het regenwater op het dak van De Ark niet meer via het riool hoeft te worden afgevoerd.

Een ander onderdeel van het plan behelsde de aanleg van zonnepanelen. Voor dat deel heeft het College van Kerkrentmeesters geld vrijgemaakt. De Ark is nu voor zijn elektriciteit zelfvoorzienend. Daarnaast zijn er drie gezinnen in Bangladesh namens het bedrijf en namens De Ark een zonnepaneel hebben ontvangen.

De Ark is een groene kerk

Sinds oktober 2015 is De Ark een groene kerk. Dat uit zich verder onder andere door het organiseren van Repair Cafés, het met behulp van energiecoaches helpen van mensen om energie te besparen, een Fair Trade-inkoopbeleid en het verkopen van Wereldwinkelproducten, een groeiende samenwerking met biologische boerderij De Landyn en het stimuleren via gespreksgroepen en vieringen van groen bewustzijn.

Lees ook het artikel over de vergroening van de Ark op de website van de gemeente Haarlemmermeer.