Klik en filter op thema

Tuin Educatie Dak Gebouw Straat Plein Park Buurt

Tuin

Tuinen zijn bij uitstek de plek om regen op te vangen. Er zijn allerlei mogelijkheden om regenwater op te vangen in je tuin. Denk aan ‘tegels eruit, groen erin’, waarbij dat groen kan bestaan uit gras, planten of bomen en struiken. Als je toch stenen wilt, kun je halfdoorlatende of waterpasserende stenen of tegels gebruiken, zodat het water niet verdwijnt in het riool. Een andere maatregel is het afkoppelen van de regenpijp en het aanleggen van een regenbuffer in de tuin. De eenvoudigste vorm is een regenton. Kijk voor meer mogelijkheden op de website van Huis Boompje Beter en De levende tuin, een initiatief van Tuinbranche Nederland.

Leestip: Water in de tuin. Dit is een praktische handleiding voor diegenen die op een leuke en speelse manier (hemel)water in de tuin een plek willen geven.

Wat kan jij doen?

Je kunt regenwater ook (verticaal) opslaan met bijvoorbeeld een regenwaterschutting. Een schutting van 1 meter breed kan al gauw zo’n 300L regenwater opslaan. Je kunt er vervolgens ook een kraantje met een tuinslang aan maken om het water te gebruiken voor het besproeien van de tuin. 

Open goot

Open goten kunnen regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp leiden naar een sloot of een vijver waar het water gebufferd kan worden en langzaam kan infiltreren. Open goten kunnen gecombineerd worden met speelmogelijkheden voor kinderen en kunnen de tuin verfraaien. Laat je kinderen niet met stilstaand water spelen in verband met bacteriën.

Infiltratiekratten

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening in de tuin in de vorm van een greppel of een verdiept veldje waar het regenwater langzaam weg kan zakken. Heb je weinig ruimte in je tuin en is je ondergrond goed doorlatend, dan zijn infiltratiekratten, -putten en -buizen een simpele en niet al te dure oplossing voor infiltratie.

Hoogteverschillen in de tuin

Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen zorg je ervoor dat sommige delen altijd droog blijven en in andere delen bij een heftige regenbui water kan blijven staan.

Waterdoorlatende verharding

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden. Waterdoorlatende verharding heeft de volgende voordelen ten opzichte van niet waterdoorlatend verharding: Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen en het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden.

Door de regenpijpen van je gebouw of huis van het riool af te koppelen, ontlast je het rioolstelsel. Om waterschade te beperken, is het belangrijk om na te denken over de bestemming van het regenwater.

Naast gras zijn er genoeg mooie planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan. Daarnaast verdragen ze ook de tijdelijke droogte die in een tuin met normale tuingrond kan voorkomen.

In een regenwatervijver kan het waterniveau stijgen, waardoor hij extra capaciteit heeft om regenwater tijdelijk op te vangen en vertraagd af te voeren. De planten in de vijver en de groene oevers zorgen deels voor reiniging van het water en zijn geschikt voor droge en natte periodes.

Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het (schone) regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken. Bijvoorbeeld om je eigen planten (binnen of buiten) water te geven.

Tegels in de tuin zorgen ervoor dat het water snel wegstroomt en niet opgeslagen kan worden. Grond, planten en/of grind in je tuin kunnen dat wel en helpen wateroverlast op straat of bij de buren in de tuin voorkomen.

Wat gebeurt er verder in Haarlemmermeer?

De Gele Lis (bron: www.mijntuin.org)
Zaterdag 18 mei 2019

Samen maken we Haarlemmermeer Waterproof!

Ruil nu een tegel in voor een (waterlievende) plant en draag jouw steentje bij. Op 18 mei staan we bij Tuincentrum Suidgeest om jou meer informatie te geven over waterlievende planten. Lever jij een tegel uit jouw tuin in? Dan krijg je een waterlievende plant mee naar huis.

Zaterdag 11 mei 2019

Op 11 mei staan we op het Polderplein (Winkelcentrum Vier Meren) om jou meer informatie te geven over waterlievende planten. Haal jij een tegel uit jouw tuin?? Dan krijg je een minimoestuintje mee naar huis. Neem zelf een eierdoos mee om het tuintje in te maken.

"Wat doe jij met een ton?" verlengd!!!

UPDATE: “Wat doe jij met een ton?” verlengd! Goed nieuws voor alle bewoners van Haarlemmermeer met een tuin! De wedstrijd “Wat doe jij met een ton?” is verlengd en er zijn nog 3 weken om mooie prijzen te winnen. Waarom doen we dit? Mensen zijn vanwege de kou van de afgelopen maand nog niet in […]