Klik en filter op thema

Tuin Educatie Dak Gebouw Straat Plein Park Buurt

Plein

Een plein biedt allerlei mogelijkheden voor het opvangen van een hoosbui. Denk aan het aanleggen van een verdiept plein dat tijdelijk onder water mag komen te staan. Het inrichten van groene schoolpleinen helpt ook bij het voorkomen van wateroverlast, en biedt daarnaast ook allerlei mogelijkheden voor natuurbeleving en educatie. Ook iets simpels als het toepassen van beplanting in plaats van een kale bodem helpt wateroverlast voorkomen. En het ziet er ook nog eens veel mooier uit. Meer mogelijkheden vind je op de website van Rainproof.
Een voorbeeldproject vind je op de website van de groene kapstok.

Wat kan jij doen?

Waterdoorlatende verharding

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden. Waterdoorlatende verharding heeft de volgende voordelen ten opzichte van niet waterdoorlatend verharding: Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen en het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden.

Groen Schoolplein

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de kracht en het plezier van een Groen schoolplein. Veel onderdelen van een groen schoolplein zorgen voor een waterproof omgeving dat beter bestand is tegen de toenemende heftige regenbuien.

Naast gras zijn er genoeg mooie planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan. Daarnaast verdragen ze ook de tijdelijke droogte die in een tuin met normale tuingrond kan voorkomen.

Tegels in de tuin zorgen ervoor dat het water snel wegstroomt en niet opgeslagen kan worden. Grond, planten en/of grind in je tuin kunnen dat wel en helpen wateroverlast op straat of bij de buren in de tuin voorkomen.

Wat gebeurt er verder in Haarlemmermeer?

Op 17 augustus 2015 opende wethouder John Nederstigt het gloednieuwe gezonde schoolplein van basisschool de Klippeholm. De leerlingen hadden zelf een belangrijke stem bij de nieuwe inrichting. Klimmen en klauteren, schommelen, duikelen, verstoppertje spelen: de leerlingen van Klippeholm kunnen zich op hun nieuwe plein helemaal uitleven.

Dinsdag 13 juni 2017 is het Groene & Actieve schoolplein van Montessorischool Floriande feestelijk geopend!

Pop-up parkje Raadhuisplein

Op de plek van de oude, onveilige skatebaan op het Raadhuisplein in Hoofddorp is een welig groen en waterproof Pop-up parkje ontstaan, waarin het heerlijk vertoeven is. Door een stuk groen op het versteende Raadhuisplein te plaatsen, wordt de sponswerking vergroot!