Klik en filter op thema

Tuin Educatie Dak Gebouw Straat Plein Park Buurt

Gebouw

Ook jouw gebouw kan getroffen worden door een hoosbui. Een gebouw kun je rainproof maken door bijvoorbeeld een groen dak aan te leggen, het afkoppelen van de regenpijp en het vervolgens aanleggen van een regenwaterbuffervoorziening zoals een regenton. Deze maatregelen zorgen er voor dat regenwater het riool niet onnodig (over)belast. Kijk voor meer informatie op de website van rainproof.

Wat kan jij doen?

Groen Schoolplein

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de kracht en het plezier van een Groen schoolplein. Veel onderdelen van een groen schoolplein zorgen voor een waterproof omgeving dat beter bestand is tegen de toenemende heftige regenbuien.

Door de regenpijpen van je gebouw of huis van het riool af te koppelen, ontlast je het rioolstelsel. Om waterschade te beperken, is het belangrijk om na te denken over de bestemming van het regenwater.

Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de omgeving. Van een eenvoudig groen sedumdak, intensief natuurdak tot een multifunctionele daktuin: er zijn vele varianten.

Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het (schone) regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken. Bijvoorbeeld om je eigen planten (binnen of buiten) water te geven.

Wat gebeurt er verder in Haarlemmermeer?

Op 17 augustus 2015 opende wethouder John Nederstigt het gloednieuwe gezonde schoolplein van basisschool de Klippeholm. De leerlingen hadden zelf een belangrijke stem bij de nieuwe inrichting. Klimmen en klauteren, schommelen, duikelen, verstoppertje spelen: de leerlingen van Klippeholm kunnen zich op hun nieuwe plein helemaal uitleven.

Dinsdag 13 juni 2017 is het Groene & Actieve schoolplein van Montessorischool Floriande feestelijk geopend!

Vergroening Ark

In juni 2016 won kerkcentrum De Ark de derde prijs in de wedstrijd voor ‘het groenste idee van Haarlemmermeer’. Het idee behelsde onder andere het aanleggen van een tuin op of om De Ark met als doel om water op te vangen bij overvloedige regenval, om fijnstof af te vangen en om bijen en andere insecten te lokken.