Stenen eruit, groen, grond en/of grind erin

Waarom stenen en tegels eruit? 

Veel tuinen in Nederland zijn volledig betegeld. Steen in de tuin zorgt ervoor dat het water snel wegstroomt en niet door de bodem opgenomen wordt. Groen, grond en/of grind in je tuin laten het water wel door, zodat de bodem dit water kan opnemen. Dat helpt wateroverlast op straat of (bij de buren) in de tuin voorkomen. Haal (een deel van) de stenen uit je tuin en houd hierbij rekening met de volgende vuistregel: 1/3 van je tuin verhard, 2/3 groen. Als het heel heet is, zorgt groen in je tuin ook voor verkoeling. Stenen houden de hitte vast. Haal jij ook een of meerdere stenen uit je tuin? Laat het ons weten en doe mee! 

Is jouw tuin er geschikt voor? 

Alle tuinen zijn geschikt voor groen. Sterker nog: Tuinen kunnen niet groen genoeg zijn. Wacht dus niet langer en haal die tegels eruit en zet je tuin vol met plantjes! 

Aan de slag! 

Deze maatregel is heel makkelijk toe te passen.  

  • Haal de tegels en stenen uit je tuin.  
  • Graaf ongeveer 15 cm zand/grond weg. 
  • Zorg voor een laag goede aarde  
  • Zet leuke plantjes in de aarde (denk hierbij aan waterlievende en minder waterlievende planten) 

Wil je graag je tuin ontstenen, maar wel draagkracht houden? Dan kun je kiezen uit meerdere typen waterdoorlatende verharding.

Wat te doen met al die nieuwe ruimte?

Maak een open goot! Leg een regenwatervijver aan! Plant waterlievende planten!

Operatie Steenbreek 

Operatie Steenbreek wil Nederland graag vergroenen, te beginnen met tuinen. Veel tuinen in Nederland zijn volledig betegeld, en operatie Steenbreek toont in een aantal filmpjes hoe je dit kunt aanpakken. Kijk voor meer informatie en filmpjes op de website van Operatie Steenbreek. 

Stichting RIONED maakte een handboek voor de watervriendelijke tuin. Hierin staan veel tips om je tuin groen en waterproof te maken.

DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook