Regenwatervijver

Waarom een regenwatervijver? 

Met een regenwatervijver creëer je extra capaciteit om regenwater tijdelijk op te vangen en vertraagd af te voeren. Het waterpeil in de vijver zal afhankelijk van de hoeveelheid regen variëren. De planten in en om de vijver moeten dus geschikt zijn voor droge en natte periodes. Je bent wel dubbel effectief bezig, want de planten in de vijver en de groene oevers zorgen deels voor reiniging van het water.  

Het water kan ook infiltreren in de bodem van de vijver. In Haarlemmermeer gaat dat over het algemeen niet zo snel vanwege de kleibodem. Test daarom eerst de bodem van jouw tuin (zie de Emmerproef bij wateropvang in de bodem). Het is handig om een overloop in de vijver te maken, zodat het water vertraagd wegloopt. Dit kan naar een sloot, maar ook naar een greppel of een deel in de tuin dat tijdelijk nat mag zijn. 

Een vijver biedt ook ruimte aan meer biodiversiteit. Zo moet je niet verbaasd zijn als je vijver allerlei bezoekers aantrekt, zoals zangvogels om te baden, reigers om te vissen en verse kikkerdril. 

Een vijver die delen van 1 meter diepte heeft, houdt een gedeelte van het water vrij van beplanting.  

Lees meer over regenwatervijvers op Rainproof.nl

Is jouw tuin er geschikt voor? 

In principe is elke tuin geschikt voor een regenwatervijver. De belangrijkste vraag is of je er plek voor hebt en welk type vijver je wilt maken.Als je een overloop wilt/nodig hebt, dan moet je wel een plek hebben waar je dat water heen leidt. 

Aan de slag! 

Maak zelf een regenwatervijver

  • Kies een plek
  • Graaf een gat
  • Bedek de bodem met vijverfolie (verkrijgbaar bij tuincentra of doe-het-zelf-winkels)
  • Beplant de oevers met geschikte planten
  • Installeer een vijverpomp (optioneel)
  • Verbind met regenwater bron (optioneel)
Lees hier het uitgebreide stappenplan van RIONED

Laat het doen 

Wil je het laten doen? Neem contact op met een aannemer uit de buurt zoals onze partners Greenspot en Suidgeest. 

Vraag een offerte aan bij Greenspot Vraag een offerte aan bij Tuincentrum Suidgeest
Wat doe jij om Haarlemmermeer Waterproof te maken? Laat het ons en je buren weten! Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook