Regenpijp afkoppelen

Waarom een regenpijp afkoppelen?

Het afkoppelen van regenpijpen van huizen heeft veel voordelen. Bedenk dat je het beste resultaat krijgt als je het afkoppelen van de regenpijp combineert met maatregelen om het water op te vangen en/of af te voeren.

Voordelen

  • Er wordt minder relatief schoon regenwater naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd;
  • Het rioolstelsel wordt ontlast;
  • Het is minder vaak nodig om vuil water op het oppervlaktewater te lozen.

Door het water bijvoorbeeld via een beplante greppel af te voeren of in een vijver te bergen ontstaan er natte en droge delen in de tuin. Dit zorgt ervoor dat er voor meer planten- en diersoorten een ideale leefomgeving wordt gecreëerd, wat de diversiteit ten goede komt.

Is jouw tuin er geschikt voor?

Zorg dat je zeker weet dat er geen wasmachine, douche of andere afvoer op de regenpijp is aangesloten. Water dat van die “bronnen” wordt afgevoerd is namelijk vervuild en mag niet zomaar de tuin instromen.

Bij het afkoppelen van de regenpijp is het belangrijk dat het regenwater van je huis wordt weggeleid om vochtproblemen te voorkomen.

Aan de slag!

Combineer met andere maatregelen

Voor nog meer voordeel is het verstandig om het afkoppelen van de regenpijp te combineren met andere maatregelen. Het regenwater kan opgevangen worden op een manier die bij de beschikbare ruimte en de grondsoort van je tuin passen, zodat je huis en de omgeving geen schade en overlast ondervinden.

Wat doe jij om Haarlemmermeer Waterproof te maken? Laat het ons en je buren weten! Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook