Pilot lesprogramma van Rijnland en NMCX

Tijdens Wereldwaterdag op 22 maart volgden alle kinderen van basisschool de Avonturijn in Nieuw-Vennep het interactieve lesprogramma over hoe om te gaan met wateroverlast en klimaatverandering: Hoe vangen we in de toekomst van die hoosbuien op, zoals we de afgelopen tijd hebben meegemaakt?

Dit lesprogramma is een gezamenlijke pilot van Hoogheemraadschap van Rijnland en NMCX Centrum voor Duurzaamheid in Haarlemmermeer. Het onderwijs zoekt steeds meer opdrachten bij overheden en bedrijven om actuele vragen uit de maatschappij te verwerken in de les. Dineke Loman, leerkracht van de Avonturijn: “Ik vind dit onderwerp heel belangrijk en ga daar in de klas ook veel aandacht aan besteden. Het is heel erg leuk wat de gastdocent allemaal vertelt. Het lesmateriaal ziet er goed uit en is heel duidelijk. Vooral het gebruik van echte materialen en niet ‘van plaatjes’ spreekt de kinderen aan.” Een andere leerkracht vulde aan: “Mijn kinderen hebben ademloos geluisterd. Zelf vind ik het daarom zeker niet verkeerd om kinderen het grote perspectief te laten zien en ze daarover te laten nadenken en dat ze zelf ook wat kunnen doen.” Volgens de kinderen was de lesdag meer dan geslaagd. Een leerling geeft aan: “We hebben geleerd dat er ruimte nodig is voor het water. Ik vind dat interessant want ik weet daar nog niet veel van eigenlijk.“ En een andere leerling: “Ik heb veel dingen gezien en de experimentjes zijn heel grappig.”

Rijnland en NMCX willen met deze pilot onderzoeken of dit soort projecten vaker aangeboden kunnen worden aan het basisonderwijs.