Open goot

Open goot

Waarom een open goot?  

Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp naar een sloot of een vijver. Daar kan het water gebufferd worden en langzaam infiltreren. Open goten kunnen gecombineerd worden met speelmogelijkheden voor kinderen en de tuin verfraaien.  

Maar let op: Laat je kinderen niet met stilstaand water spelen in verband met bacteriën. Zorg dus dat de goot goed doorstroomt. 

Is jouw tuin er geschikt voor?  

Jouw tuin is geschikt voor een open goot als er een regenpijp in je tuin uit komt en als je een plek hebt waar veel water verzameld kan worden. Let er op dat het water daar langzaam weg kan stromen, bijvoorbeeld een grindstrook, sloot of vijver. Tussen die twee plekken kun je dan een goot aanleggen.  

Aan de slag! 

Er zijn veel verschillende manieren om een open goot te maken. Je kan het zo simpel en goedkoop of ingewikkeld en duur maken als je zelf wilt.  

Een open goot kan bijvoorbeeld met behulp van (oude) klinkers gemaakt worden. Door een licht verdiepte middenzone aan te leggen kan hier het water doorgeleid worden. Als de klinkers met een open voeg worden aangelegd, kan er ook regenwater in de grond infiltreren.  

Je kunt ook kiezen voor een betongoot. Dat zijn prefab goten en in verschillende vormen te verkrijgen; Als open molgoot of als afgedekte goot. Een afgedekte goot heeft aan de bovenzijde een rooster of een sleuf waar het regenwater doorheen kan. 

Zorg dat de goot licht hellend word aangelegd zodat het regenwater de gewenste richting op stroomt. 

Wil je graag wat voorbeelden zien voordat je naar de bouwmarkt gaat? 

Download hier de handleiding van Huisje Boompje Beter Bekijk hier de Google Afbeeldingen voor open goot
Wat doe jij om Haarlemmermeer Waterproof te maken? Laat het ons en je buren weten! Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook