Groen Schoolplein

Maak je (groene) schoolplein waterproof

Waarom een waterproof schoolplein?

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de waarde en het plezier van een Groen schoolplein. Door in de natuur te spelen ervaren kinderen de waarde en de schoonheid van de natuur.  Spelenderwijs leren ze dat je plezier kunt beleven aan natuur: dode takken om mee te bouwen, bomen om je achter te verstoppen, kastanjes om mee te knutselen, en water en zand om mee te kleien. Maar een groen schoolplein heeft nog meer voordelen, zo zijn er veel onderdelen van een groen schoolplein die zorgen voor een waterproof omgeving dat beter bestand is tegen de toenemende heftige regenbuien. 

Bij flinke plensbuien op verharde oppervlaktes zoals schoolpleinen kan wateroverlast ontstaan. Het versteende oppervlak kan groener worden ingericht zodat er een spons wordt gecreëerd die het water een tijdje vasthoudt. Daarnaast kan het regenwater ook beter worden benut. Groene schoolpleinen zijn hier vaak al een mooi voorbeeld van. Ze zijn opgebouwd uit natuurlijke materialen en bevatten daardoor al veel waterproof onderdelen.

Is jouw schoolplein er geschikt voor? 

Ieder schoolplein is geschikt om een groen schoolplein van te maken. Een gehele metamorfose kost wel flink wat inzet van bestuur, leerkrachten en/of ouders. Maar je kunt natuurlijk altijd met kleine stapjes aan de gang. Kijk voor meer informatie over groene schoolpleinen en eventuele begeleiding bij dit proces op de website van de Groene Kapstok: http://www.groenekapstok.nl/thema/het-groene-schoolplein 

Aan de slag! 

Waar kun je allemaal aan denken bij het ontwerpen van een volledig waterproof, groen schoolplein? We zetten het hieronder op een rij: 

In Haarlemmermeer zakt het water niet zo gemakkelijk in de bodem vanwege de grondsoort klei. Daarvoor zijn er andere mogelijkheden voor infiltratie, bijvoorbeeld: 

Meer informatie 

Wat doe jij om Haarlemmermeer Waterproof te maken? Laat het ons en je buren weten! Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook