Groen en gezond schoolplein de Klippeholm

Op 17 augustus 2015 opende wethouder John Nederstigt het gloednieuwe gezonde schoolplein van basisschool de Klippeholm. De leerlingen hadden zelf een belangrijke stem bij de nieuwe inrichting. Klimmen en klauteren, schommelen, duikelen, verstoppertje spelen: de leerlingen van Klippeholm kunnen zich op hun nieuwe plein helemaal uitleven. Directeur Paul Kupper:“We zijn supertrots. Wat begon als een ambitieus plan, is in een jaar tijd werkelijkheid geworden. Een grauwe, grijze tegelvlakte is omgetoverd tot een plein met veel groen en speelmogelijkheden die kinderen uitdagen om te bewegen. Een plein niet alleen voor de school, maar voor de hele buurt.”

Een plein waar volop ruimte is voor groen en om te ontdekken

Eind augustus 2014 is bij R.K. basisschool Klippeholm het ambitieuze plan opgevat om van het grijze schoolplein in 2015 een leerzaam, leuk en gezond groen plein te maken voor alle kinderen op school maar ook uit de buurt. Een plein vol uitdagende speelmogelijkheden, waardoor kinderen zin krijgen om lekker veel te bewegen. Een plein, waar volop ruimte is voor groen en om te ontdekken. Vanaf het begin van het project is voor een professionele aanpak gekozen. Er is een projectteam samengesteld dat nadacht over ontwerp, participatie, uitvoering, begroting, communicatie en onderhoud. Sjoerd Claassen van Design2press heeft belangeloos o.a. de sponsorflyer en nieuwsbrieven vormgegeven en er werd een architect ingehuurd voor het ontwerp. Dit heeft samen met de projectbeschrijving en heel veel enthousiasme geholpen bij het werven van sponsors en fondsen.

Tip: Het projectteam heeft veel gehad aan de informatie op www.gezondeschool.nl.

Meedenken

Ouders en leerkrachten hebben meegedacht over de inrichting, maar vooral ook de leerlingen zelf. Ze konden aangeven wat ze graag op het plein wilden en alle groepen hebben een maquette gemaakt. De groep met de mooiste maquette, groep 7b, heeft daarna samen met architect Sjouke Sieperda verder gewerkt aan het ontwerp. Het resultaat: een plein met een beweegzone, een ontdekzone, een sportzone, een spelzone en een chillzone, gemaakt met veel natuurlijke materialen.

Droombeeld

Kupper benadrukt dat zonder de inzet van enkele enthousiaste ouders het nooit was gelukt om in zeer korte tijd zo’n mooi schoolplein te maken: “Zij hebben echt de schouders eronder gezet en heel wat vrije uren in het project gestoken.” Eén van hen is Liesbeth Beersma, moeder van twee kinderen op Klippeholm, in groep 3 en groep 5: “Wij zijn op bezoek geweest bij de Zwanebloem in Zwaanshoek, waar vorig jaar ook een groen schoolplein is gecreëerd. Hun advies was om vooral groot te denken: ga uit van je droombeeld en streef dat na. Zo hebben we het project dan ook opgepakt. Door uit te gaan van je ideaalbeeld wordt iedereen vanzelf enthousiast!”

Financiën

Behalve ideeën, enthousiasme en inzet was natuurlijk ook geld nodig. Met een loterij waarbij de kinderen lootjes verkochten, werd 5.500 euro opgehaald. Lokale winkeliers hebben prijzen beschikbaar gesteld, variërend van een Ice Watch tot een bloemenbon. Ook schreef de school met succes fondsen aan. De Rabobank droeg met tienduizend euro bij aan een spannende klimtoren omdat het project sociale duurzaamheid bevordert. Om diezelfde reden gaf de gemeente een wijkbudget van vijfduizend euro. Het Schipholfonds steunt projecten die fysiek bewegen stimuleren. Het pannaveld en de hele sportzone met klim- en klauterparcours en atletiekbaan zijn dan ook volledig mogelijk gemaakt door het Schipholfonds.

Het filmpje

 

Volg Het Gezonde Schoolplein op twitter

“Het Gezonde Schoolplein” heeft ook een twitteraccount. Volg de laatste nieuwtjes op @KlippeholmOGS