Groen & Actief schoolplein Montessorischool Floriande

Dinsdag 13 juni 2017 is het Groene & Actieve schoolplein van Montessorischool Floriande feestelijk geopend! Tom Egbers uit het bestuur van de grootste sponsor ‘het Schipholfonds’ opende het speelplein waarbij ook het gedoneerde bedrag door de sponsoren publiekelijk bekend werd gemaakt. Wil jij ook aan de slag met een groen waterproof schoolplein? Heb jij al een groen schoolplein en wil je deze waterproof maken? Kijk dan bij het project ‘Maak je groene schoolplein waterproof’.

Het schoolplein

Het schoolplein is omgetoverd van een grijs en betonnen tegelplein naar een Groen & Actief schoolplein. Met hulp van een ervaren ontwerpster is met elkaar (kinde­ren, leraren, ouders) nage­dacht over de inrichting, en is een ontwerp ontstaan voor kinderen in de leeftijd 0-12 jaar. Voor iedere leeftijdsgroep een eigen uitdaging, maar wel gezamenlijk op één plein. Het is een plek waar kinderen kunnen bewegen, ontdekken, elkaar ontmoeten of gewoon tot rust kunnen komen. Een sportieve ontmoetingsplek in het groen, dat ook nog eens waterproof is! Onderdelen die in het oog springen zijn de klim- en klauterheuvel, het voetbalveld, het (door ouders gebouwde) amfitheater, zintuigenborder, vogelnestschommel, huttenbouw, natuurkraan en de moestuintjes. Ook binnen school zijn groene stappen gezet. In het hart van de school zijn twee grote groene plantenwanden gerealiseerd. Boven op het dak liggen zonnepanelen, waarvan de kinderen in school op de meter kunnen aflezen hoe het er voor staat.

De financiering

Een dergelijk groot plan vraagt geld om het te kunnen betalen. De kinderen hebben klusjes gedaan, er is een rommelmarkt gehou­den, een tekenfundactie, een sponsorloop, crowdfundingactie en nog veel meer. Ook bedrijven zijn door het schoolpleinteam aangeschreven en verschil­lende sponsors en fondsen hebben ons plan omarmd, waaronder het Schipholfonds, het Coöperatiefonds Rabobank Regio Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer. Ook de school zelf en het kinderdagverblijf dragen bij. En met resultaat! In maart 2017 zijn door de kinderen symbolisch de eerste tegels eruit gehaald. Na een succesvolle NLDoetdag op 11 maart kon de hovenier aan de slag om het ontwerp werkelijkheid te laten worden.

De realisatie van het Groene & Actieve plein is mede mogelijk gemaakt door Meerwind NMCX Centrum voor Duurzaamheid, Meerlandenfonds en bedrijven als FLUOR en Dirk van den Broek.