Een groen dak

Een groen dak is een dak dat is bedekt met planten. Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de omgeving. Neem jij een groen dak? Laat het ons weten, en doe mee!

Met een stappenplan aan de slag!

De Rooftop Revolution is een non-profit organisatie met als doel groene daken de norm te maken. Je kunt zelf aan de slag met hun online stappenplan en toolkit. We helpen je ook graag een stapje verder. Het verhaal begint bij een constructie berekening.

Water op groene daken

Onderstaande poster is gemaakt door Rooftop Revolution, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Rainproof. Samen zetten zij zich in om de overlast van regenbuien te beperken en zien ze groenblauwe daken als een van de oplossingen. De poster kun je hier downloaden.

Verschillende soorten groene daken

Er zijn verschillende soorten groene daken. Van een eenvoudig groen sedumdak waar de vochtopnemende sedumplanten overheen groeien (extensief), tot een intensief natuurdak of een multifunctionele daktuin. De extensieve sedumdaken worden vanwege het lage gewicht en de lage kosten vaak toegepast op tuinhuisjes. Een intensief natuurdak heeft een hoger gewicht dan een sedumdak, is kostbaarder in de aanleg, maar kan ook meer regenwater vasthouden. Regenwater opslaan op het dak kan overigens ook zonder groen. Met een geknepen afvoer of een verhoogde overstort creëer je al snel een waterdak. Overweeg je een groen dak? Laat je dan adviseren door een professionele aanbieder.

Kijk voor meer informatie over groene daken op de website van Rainproof:

Lees meer over groene daken in het informatieblad over groene daken van Stichting RIONED.

Subsidie voor Groene daken in Gemeente Haarlemmermeer

Voor woningen en bedrijfspanden in Haarlemmermeer is op dit moment subsidie beschikbaar. Bij het bepalen van het subsidiebedrag wordt onderscheid gemaakt tussen een Basis- en een Biodivers Groen Dak. Een Basis groen dak is een groen dak beplant met sedum of andere plantensoorten en minimaal 25 l/m2 waterbergend vermogen. Een Biodivers groen dak is een groen dak met minimaal 40 l/m2 waterbergend vermogen en ten minste 14 soorten planten om biodiversiteit te bevorderen. 

Berekening subsidie

Oppervlak  15-100 m2  100-250 m 2  >250 m2 
Type dak en waterbergend vermogen  Basis
(>25 l/m2) 
Biodivers
(>40 l/m2) 
Basis
(>25 l/m2) 
Biodivers
(>40 l/m2) 
Basis
(>25 l/m2) 
Biodivers
(>40 l/m2) 
Indicatie kosten per m2
(laten aanleggen)
 
€ 70-100  € 80-110  € 50-70  € 60-80  € 35-50  € 40-60 
Max. subsidie per m2  € 25  € 55  € 15  € 45  € 10  € 30 
Max. subsidie per aanvraag  € 2.500  € 5.500  € 3.750  € 11.250  € 6.000  € 15.000 

Belangrijkste Voorwaarden

  • Minimale oppervlak van het te vergroenen dak is 15 m2. Aanvragen samen met buren is mogelijk. Meerdere daken mogen in één aanvraag worden samengevoegd om zo boven de minimale oppervlakte uit te komen. Deze daken hoeven niet aaneengesloten te zijn. U dient hiervoor één aanvraag in, met ondertekend activiteitenplan door alle aanvragers en met alle eigendomsbewijzen. 
  • De aanleg dient uiterlijk vóór 5 november 2018 voltooid te zijn. 
  • De beoordeling of de dragende constructie van een gebouw in de juiste staat verkeert en voldoende draagkracht heeft voor een groen dak, is a priori de verantwoordelijkheid van de subsidieaanvrager (tevens eigenaar). Aangeraden wordt om een bouwkundige berekening te laten maken en bij de aanvraag toe te voegen. 
Vraag hier subsidie aan!
DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook