Onthulling tentoonstelling Haarlemmermeer Waterproof

17 mei 2018

Op dinsdag 15 mei onthulde Wethouder John Nederstigt de tentoonstelling over klimaatadaptatie in Haarlemmermeer van Haarlemmermeer Waterproof in Haarlemmermeermuseum De Cruquius.

Een simpel karwei: een huzarenstukje

Voordat de wethouder overging tot de officiële onthulling benoemt hij uitgebreid de importantie van de betrokkenheid van alle partijen binnen Haarlemmermeer: “We leven 6 meter onder zeeniveau. Dat betekent dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen. Het lijkt een simpel karwei, maar het is een huzarenstukje: De gemeente en het hoogheemraadschap kunnen het niet alleen. Bewoners kunnen ook een grote bijdrage leveren. Hoe? Dat zie je onder andere hier op dit zestal panelen. Kom hier dus snel een keertje kijken!” Op de tentoonstelling die hij daarop onthult, wordt verteld waarom en hoe we maatregelen kunnen nemen om Haarlemmermeer Waterproof te maken.

Voortzetting van de samenwerking

In haar welkomstwoord noemt Elise van Melis (directeur/bestuurder van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius) dit een ‘mooi moment om samenwerkingen te vieren.’ “In het museum waar u zich nu in bevindt ligt de nadruk nu vooral op het verleden van de Haarlemmermeer en haar drooglegging. Door de samenwerking met NMCX Centrum voor Duurzaamheid en het partnerschap met Haarlemmermeer Waterproof kunnen we de verbinding naar het heden en de toekomst leggen. Het is de bedoeling dat we deze samenwerking in de toekomst verder versterken en uitbouwen.”

Waarom deze tentoonstelling?

In het kader van de bewustwordingscampagne Haarlemmermeerwaterproof is een tentoonstelling over klimaatadaptatie in Haarlemmermeer ontwikkeld. Deze tentoonstelling bestaat uit 6 panelen die in de zaal bij de watermaquette in Haarlemmermeermuseum De Cruquius zijn geplaatst. De panelen vertellen het verhaal van de uitdagingen die we hier in de polder met (overtollig) water hebben. Gemalen en riolen kunnen de heftige regenbuien en het grondwater niet altijd (meer) goed verwerken. De panelen laten zien wat we in het algemeen en bewoners in hun eigen omgeving kunnen doen om te zorgen dat we waardevol zoet regenwater opvangen en gebruiken en hoe we de sponswerking van de grond kunnen vergroten.