Een nieuwe, groene tuin

Door het veranderend klimaat komt hevige regenval steeds vaker voor. In zogenaamde ‘versteende’ gebieden is veel steen en weinig groen te vinden. Het water kan hierdoor niet weg, en dit zorgt voor veel overlast en schade. De gemeente Haarlemmermeer en NMCX Centrum voor Duurzaamheid roepen daarom iedereen op om Haarlemmermeer Waterproof te maken.

12 november 2019
Jan uit Hoofddorp kwam spontaan langs op het kantoor van NMCX. Hij had allerlei vragen over het waterproof maken van zijn tuin. “Ik wil meer met m’n tuin. Ik heb al een regenton staan waardoor ik een regenpijp heb kunnen afkoppelen van het riool. Ik wil er nog wel twee bij. Ik denk dat het goed is om het riool te ontlasten” 

28 oktober 2019

In Haarlemmermeer is het nogal eens moeilijk je spulletjes droog te houden. Een bewoonster vertelt: “Na een regenbui stond onze schuur vaak onder water en achter onze schuur ontstond dan óók vaak een enorme diepe plas. Deze plas kon vaak dagen blijven liggen, precies bij de ingang van onze tuin. Erg vervelend dus. Maar we vonden een oplossing”

14 oktober 2019

Op 28 juni 2019 is het Wereldplein van IKC Wereldwijs geopend. Aan dit schoolplein is 3 jaar lang hard gewerkt. En het resultaat mag er zijn! Het is een duurzaam community schoolplein, een plein dat ook door de buurt gebruikt mag worden. Vader Kees Klaassen vertelt over de rol van water in het ontwerp.

20 augustus 2019

Jacqueline en haar gezin waren op zoek naar een manier om regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van hun toiletten en het wassen van hun kleding. Ze vonden het ideale systeem in een waterzak onder hun kruipruimte: “Het is toch zonde om drinkbaar leidingwater te gebruiken om de wc mee door te spoelen en om de was te doen? Een regenton hadden we al, maar daar kan maar 70 liter in. En om nu met gieters en emmers te gaan slepen vonden we iets te ver gaan. Een systeem onder de tuin of onder het huis was dus een oplossing.”

19 juni 2019

In zogenaamde ‘versteende’ gebieden van Haarlemmermeer is veel steen en weinig groen te vinden. Het water kan hierdoor niet weg en dit zorgt voor veel overlast en schade. Dit kunnen we met z’n allen voorkomen. Daar kan iedereen in Haarlemmermeer aan bijdragen. En veel Haarlemmermeerders dragen hier al aan bij, maar het is niet altijd goed te zien van er in de (achter)tuin is gedaan. Daarom lanceert Haarlemmermeer Waterproof de raamposter: “Samen maken we Haarlemmermeer Waterproof”.

11 juni 2019

Wouter woont samen met zijn vrouw en zoontje. Vroeger vonden ze het heerlijk om lekker in de tuin te werken. Maar met de komst van hun kindje waren ze toe aan een makkelijkere tuin. “Het is voor ons nu belangrijker dat we niet veel aan de tuin hoeven te doen en dat het er toch gezellig en groen uitziet.”

De Gele Lis (bron: www.mijntuin.org)

30 april 2019

Het is van 1 t/m 12 mei de Week van ons Water. En dat is een heel relevant onderwerp voor onze omgeving. Haarlemmermeer wordt namelijk ook wel de badkuip genoemd, omdat het een drooggemalen polder is. Dat betekent dat de grond vaak best vochtig kan zijn. Om wateroverlast te voorkomen moeten we er met zijn allen voor zorgen dat we hemelwater goed opvangen en voor andere doeleinden gebruiken. Dat kan in wadi’s, greppels of vijvers. Hierin kun je ook leuke planten kwijt; waterlievende planten welteverstaan! Stadsecoloog Henk Nijenhuis kan hier uren over vertellen. Voor jullie hebben we het even samengevat.

4 april 2019

Heb jij een vijver in je tuin? Heel goed! Deze vijver helpt Haarlemmermeer Waterproof te maken. Doordat water in de vijver wordt opgevangen sijpelt het langzamer in de grond. Zo werkt de vijver als een buffer.  

19 februari 2019

Kinderboerderij De Boerenzwaluw kreeg in 2018 een regenton op hun terrein. “Hoe meer regenwater we op kunnen vangen hoe beter. Zeker ook straks als de belevingstuin is aangelegd. Dan kunnen we nog meer regenwater gebruiken! Als het even kan komt er dan nog een ton bij.”  

4 februari 2019

Liesbeth Beersma woont in de Schweitzerstraat in Hoofddorp en werkt voor gemeente Haarlemmermeer. In haar omgeving zag ze verschillende bewonersinitiatieven langs komen om de omgeving te vergroenen. Bij haar werkgever stelde ze de vraag: “Wat doet de gemeente eigenlijk in de openbare ruimte om Haarlemmermeer groener en beter bestand te maken tegen overtollig water?” Ze bleek at the right time, at the right place: De gemeente was net op zoek naar een pilotlocatie.

12 november 2018

Voor de zomer won familie Klerk €2.500,- en een regenton om hun tuin een waterproof opknapbeurt te geven. Een half jaar later vertellen ze over hun “nieuwe” tuin: 

“We zijn in overleg gegaan met Remco Suidgeest, de voorzitter van de jury. Hij heeft samen met ons wat berekeningen gemaakt om te kijken welke door ons voorgestelde maatregelen we binnen dit budget konden realiseren en wat ons de meeste ‘waterwinst’ op zou leveren.”  

11 november 2018

Zaterdag 27 oktober waren medewerkers van NMCX bij Gamma Hoofddorp aanwezig om informatie te geven over hoe je tuin waterproof te maken. En dan in het speciaal over Groene Daken. Want daarvoor was tot 5 november een subsidie vanuit gemeente Haarlemmermeer beschikbaar.

1 oktober 2018

Tim Huijboom legde recent zelf verschillende groene daken aan. “Als je alles eenmaal boven op je dak hebt, is het een fluitje van een cent,” vertelt hij.

25 september 2018

Om de subsidie van de gemeente voor Groene Daken beter aan de man te brengen, gingen wij, van Haarlemmermeer Waterproof, op zoek naar een expert op het gebied van de aanleg van Groene Daken. Die hebben we gevonden in Greenspot Groenspecialisten! In dit artikel stelt Greenspot zich aan je voor:

23 augustus 2018

Annemarieke en André Baars uit Hoofddorp hebben niet bewust gekozen voor het aanleggen van een groen dak. Hun groene dak hoort bij de oorspronkelijke opzet van het wijkje waarin zij wonen. Die wijk is gebouwd met een antroposofische gedachte in het achterhoofd. Maar het groene dak was wel een factor die meespeelde in de beslissing het huis te kopen.

1 augustus 2018

Roos Meekel uit Vijfhuizen en haar man besloten in 2014 een garage te bouwen op de bestaande parkeerplaats op hun eigen terrein, maar ook boven een deel van hun mooie groene tuin. In hun (Vinex) wijk zijn heel veel tuinen volledig bestraat. “Dat vinden wij zonde. Daarom kozen wij ervoor om het gedeelte “groen” dat we wegnamen te compenseren met een groen dak op de garage.”

17 mei 2018

Afgelopen dinsdag zijn in Haarlemmermeermuseum De Cruquius de prijzen voor de wedstrijd “Wat doe jij met een ton?” in het bijzijn van wethouder John Nederstigt uitgereikt. Juryvoorzitter Remco Suidgeest van Tuincentrum Suidgeest over het winnende ontwerp: “Dit ontwerp heeft veel goede oplossingen voor regenwater en groen en leven in de tuin. Het is praktisch goed uitvoerbaar en het gebruik van de regentonnen is in dit ontwerp optimaal!”

17 mei 2018

We leven 6 meter onder zeeniveau. Dat betekent dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen. Het lijkt een simpel karwei, maar het is een huzarenstukje: De gemeente en het hoogheemraadschap kunnen het niet alleen. Bewoners kunnen ook een grote bijdrage leveren. Hoe? Dat zie je onder andere hier op dit zestal panelen. Kom hier dus snel een keertje kijken!

25 april 2018

Een groen dak is hot! Maar naast (beetje rare spreektaal) dat een groen dak de dakbedekking beschermt en warmte en geluid isoleert, verkoelt het ook. Een groen dak is een dak dat is bedekt met planten. Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de omgeving.

10 april 2018

Op maandag 9 april werd de eerste lesbrief “Klimaatadaptatie” door Wethouder John Nederstigt uitgereikt aan directeur Robert Corver van de Dik Trom school. Deze lesbrief en het bijbehorende filmpje zijn onderdeel van een unieke aanpak om klimaatadaptatie bij kinderen onder de aandacht te brengen.

19 februari 2018

Is jouw tuin wel waterproof? Ontwerp een waterproof versie van jouw tuin, waarbij een regenton de basis is. Hoe richt je de rest van je tuin in? Met zo’n waterproof tuin raak je beter bestand tegen de steeds vaker voorkomende hevige regenval én benut je het gratis regenwater beter. Ontwerp een waterproof tuin en maak kans op geldprijzen tot €2.500,- en regentonnen!

21 december 2017

De afgelopen weken zijn bij verschillende basisscholen in Haarlemmermeer de regentonnen geïnstalleerd, die door Haarlemmermeer Waterproof (in samenwerking met NMCX Centrum voor Duurzaamheid) weggegeven werden. Het is heel tof om te zien dat zowel kinderen als docenten en andere betrokkenen zo enthousiast zijn!

Haarlemmermeer Waterproof was 21 oktober de hele middag aanwezig bij de Gamma in Hoofddorp. Bezoekers kregen uitleg over het aansluiten van een regenton, konden profiteren van leuke (kortings)acties, én kregen een plantje mee nadat ze met een waterproof tegeltjeswijsheid op de foto gingen. We kijken terug op een geslaagde middag!

Afgelopen zomer haakte het platform Nudge goed in op de doelstellingen van Haarlemmermeer Waterproof met de competitie ‘Waterhelden gezocht’. Met slimme oplossingen om regenwater tijdelijk op te vangen maakten deelnemers kans op een mooi geldbedrag om het plan werkelijkheid te maken! Ook Haarlemmermeerse waterhelden streden mee.

We hebben goed nieuws: ook buurttuinen, zorgboerderijen en kindercentra kunnen zich nu opgeven voor een gratis regenton! Meld je snel aan. Want op is op!

Regenton Tennisvereniging Lex

Tennisvereniging Nieuw-Vennep (TVNV) heeft afgelopen zaterdag 4 november een ton ontvangen. In deze tijd dat veel sportclubs het financieel niet altijd even makkelijk hebben, komt deze ton als geroepen.

Vlak voor de zomervakantie mochten we met de campagne Haarlemmermeer Waterproof een gratis regenton weggegeven aan 5 basisscholen in Haarlemmermeer, inclusief aansluiting op de regenpijp. Dit leverde veel enthousiaste reacties op, waarvan ze destijds ‘maar’ 5 positief konden beantwoorden. Inmiddels is dit aantal verhoogd en geven ze de komende maanden in totaal bijna 100 regentonnen weg aan basisscholen, sportverenigingen en buurthuizen in Haarlemmermeer!

Het waterbeheer in Haarlemmermeer is uitdagend, en dat heeft meerdere redenen. Emil Hartman, relatiemanager voor Haarlemmermeer bij Hoogheemraadschap van Rijnland, legt het een en ander uit in onderstaande blog.

Zondag 25 juli vond alweer de 6e editie van het Groene Loper Festival plaats, waar ook Haarlemmermeer Waterproof met een grote stand en leuke acties aanwezig was. Op het Raadhuisplein konden bezoekers de hele middag gratis genieten van muziek, (straat)theater, workshops en een groene markt. Het was duurzaam, inspirerend en verrassend!

Haarlemmermeer Waterproof en tuincentrum Suidgeest bieden 5 basisscholen in Haarlemmermeer een gratis regenton ínclusief aansluiting op de regenpijp. Wil jouw school bijdragen aan een waterproof omgeving? Reageer dan snel via info@nmcx.nl en wie weet staat er binnenkort een mooie regenton op het schoolplein!

Afgelopen zaterdag, 3 juni, stond Haarlemmermeer Waterproof in tuincentrum Suidgeest met informatie én een winactie waarbij een ‘makkelijke moestuin’ met daarbij het handige boek ‘Oogst uit eigen tuin’ werd verloot. Inmiddels is de winnaar bekend!

Groen Schoolplein

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de kracht en het plezier van een Groen schoolplein. Veel onderdelen van een groen schoolplein zorgen voor een waterproof omgeving dat beter bestand is tegen de toenemende heftige regenbuien.

Tijdens het Nationale Gemalenweekend dat afgelopen zaterdag en zondag plaatsvond trapten het Cruquius Museum en NMCX Centrum voor Duurzaamheid hun samenwerking af waarin ze museumbezoekers uitgebreider gaan informeren over het drooghouden van Haarlemmermeer.

Tuincentrum Suidgeest

Zaterdag 8 april stond ‘Haarlemmermeer Waterproof’ in tuincentrum Suidgeest in Nieuw-Vennep. Bezoekers kregen vrijblijvend advies over de verschillende mogelijkheden voor een groene, waterproof tuin en deskundigen hielpen bij het maken van een ontwerp op maat voor de eigen tuin. Op een tablet konden de bezoekers ter plekke aan de slag met het ontwerpen van hun eigen tuin.

Een nieuwe, groene tuin

De lente staat weer voor de deur en daarmee ook het tuinseizoen. Alles begint weer te groeien en bloeien en dit is een goed moment om alles weer eens op te knappen. De nieuwe tuin is een natuurlijke, groene tuin en biedt veel voordelen.

Oevereigenaren met een hart voor (water)natuur kunnen subsidie aanvragen om hun oever te veranderen in een natuurvriendelijke oever. Het hoogheemraadschap van Rijnland stelt hiervoor een financiële bijdrage beschikbaar. De aanvraag dient voor 1 mei 2017 ingediend te zijn en aan de voorwaarden te voldoen.

Tuincentrum Suidgeest is partner van Haarlemmermeer Waterproof en biedt veel mogelijkheden voor een waterproof tuin. Bekijk het filmpje waarin een aantal van deze mogelijkheden worden uitgelegd.

Er zijn heel wat organisaties die het waterproof maken van Haarlemmermeer belangrijk vinden. Zo ook de Gemeente Haarlemmermeer en Hoogheemraadschap van Rijnland. Nienke Bouman en Emil Hartman zijn experts op het gebied van water in Haarlemmermeer bij respectievelijk de gemeente en het Hoogheemraadschap.

Het probleem dat gemeenten hebben met hoosbuien, is dat de riolering het water op die momenten niet aan kan. De gemeente is verantwoordelijk voor de riolering, en het uitbreiden van deze riolering is erg duur. Daarom zie je dat gemeenten naar andere oplossingen zoeken. Oplossingen waarbij het water niet in de riolering verdwijnt.

Enkele weken geleden trok de Dijkgraaf, hoofd van het Hoogheemraadschap van Rijnland, aan de bel. Het behouden van droge voeten komt in gevaar door de hoosbuien in Nederland. De kans op natte voeten door deze hoosbuien acht de Dijkgraaf veel groter dan natte voeten door een dijkdoorbraak.