Nieuwe partner Haarlemmermeer Waterproof: Greenspot Groenspecialisten!

25 september 2018

Om de subsidie van de gemeente voor Groene Daken beter aan de man te brengen, ging Haarlemmermeer Waterproof op zoek naar een expert op het gebied van de aanleg van Groene Daken. Die is gevonden in Greenspot Groenspecialisten!

Groene daken in alle formaten 

André Prins van Greenspot Groenspecialisten: “Ons bedrijf kan een aantal verschillende daken aanleggen, maar de meest gebruikte is toch wel het eenvoudige groene dak, dat gebruikt wordt op schuren en uitbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een sedumdak, een biodiversiteitsdak of een grassen/kruidendak. Deze daken zijn makkelijk te realiseren, hebben weinig onderhoud nodig en zijn bijna overal toe te passen. Maar we maken ook grotere groene daken met sedum-begroeiing die makkelijk te onderhouden zijn voor bedrijven. Of we voorzien grotere daken bijvoorbeeld van plantenbakken. Dan ga je al meer richting de zogenoemde gebruikersdaken, waarbij het dak ook wordt gebruikt als recreatieplek en waar het dak niet alleen uit groen bestaat maar waar ook ruimte is voor een terras en andere zaken.”

Ook dit valt volgens André onder een groen dak

Draagkracht en constructie 

We vragen André waar je op moet letten bij de aanleg vaneen groen dak: “Bedenk van de voren wat voor dak je wilt. Voor een licht sedumdak is meestal geen aanpassing nodig. Voor een zwaarder groen dak, zoals gebruikersdaken, is het raadzaam een constructeur in te schakelen om de draagkracht te berekenen en te kijken of de constructie aangepast moet worden. Check ook de staat van het dak: Is de dakbedekking nog goed of moet het vervangen worden? TIP: kijk vooral naar de randen van het dak of de dakbedekking daar niet loslaat of beschadigd is.” 

Insecten en vogels 

Er wordt in de media steeds gesproken over dat er steeds minder insecten en vogels zijn. “Wij ervaren dat ook zeker in de tuinen en dat baart ons zorgen! Echter na de aanleg van een groen dak waren wij verbaasd hoe snel er zich leven vestigt op een groen dak!” merkt André, “Binnen een week hadden de insecten het dak gevonden en vlogen de bijen en andere beestjes af en aan. Dit is het bewijs dat een groen dak een toegevoegde waarde heeft voor de biodiversiteit.”

In natte en in droge tijden 

Het onderhoud aan een groen dak is eigenlijk eenvoudiger dan een tuin, legt André uit. “Twee maal per jaar wat onderhoud en bemesten. Water geven is door de opbouw van een groen dak eigenlijk overbodig. Door de waterbuffering houdt het dak water vast in natte tijden en geeft het weer af in droge tijden: de zogenaamde sponswerking! Uiteraard is het onderhoud aan een dak wel afhankelijk van het soort groene dak en de samenstelling van de planten.” 

Tips van de expert 

Tip 1: Oriënteer je goed voordat je begint. Op zich is een dak  goed zelf aan te leggen maar het vraagt wel wat kennis van zaken. Er is voldoende informatie voorhanden op internet. Toch zou ik aanbevelen een professional in te schakelen om teleurstellingen te voorkomen! Greenspot kan adviseren. We leggen soms ook samen met bewoners de groene daken aan. Hierdoor kan flink bespaard worden op arbeidskosten. 

Tip 2: Vraag bij de gemeente, provincie of het rijk naar subsidies. Veel gemeentes hebben een aantrekkelijke regeling! Zoals nu in Haarlemmermeer.