1e Tegel-ophaal-ronde Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen

Gepubliceerd: 23 juni 2022

Vrijdag 20 mei j.l. was de eerste tegel-ophaal-ronde van dit jaar van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, oftewel het HaKa. Dura Vermeer verzorgde de tegelservice en ging bij de meeste bewoners met een 100% elektrische vrachtauto langs om hun ‘gewipte’ tegels op te halen. In totaal werd er 327 vierkante meter aan tegels (= 1 basketbalveld) opgehaald.

Het HaKa
Op 19 maart j.l. was de aftrap van de tweede editie van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, een lokale wedstrijd om bewoners aan te zetten om hun tuin aan te passen aan het veranderende klimaat. Naast de voordelen die een groene tuin geeft, zoals verkoeling, een betere opname van regenwater en het vergroten van biodiversiteit, maken deelnemers ook kans op leuke prijzen. Zo ontvangen de eerste 30 inschrijvers van onze partner het Hoogheemraadschap Rijnland een regenton, inclusief installatie. Inmiddels hebben zich al 37 (op 23-6) bewoners ingeschreven, en vanwege het grote succes van de actie zoekt het Hoogheemraadschap op dit moment naar mogelijkheden om nog meer tonnen te doneren, dus schrijf je gauw in en wie weet ontvang jij dan ook nog een ton!

De eerste 50 huurders van woningcorporatie Ymere die zich inschrijven ontvangen een tuincadeaubon van 30 euro om planten te kopen.

De hoofdprijs wordt beschikbaar gesteld door GAMMA Hoofddorp. De winnaar ontvangt een cadeaubon van 50 euro, waarmee tuinbenodigdheden kunnen worden aangeschaft.

Droogte en hitte
Op dit moment is het erg warm in Nederland. Meteorologen achten de kans groot (90%) dat er deze zomer een hittegolf komt. In een betegelde tuin geven tegels de opgenomen warmte af aan de omgeving die daardoor nog meer opwarmt: tegels fungeren als een soort vloerverwarming in je tuin. Een groene tuin kan daarom wel meer dan 5 graden koeler zijn dan een betegelde tuin. Bovendien wordt regenwater in een tuin vol tegels direct afgevoerd naar het riool, dat daardoor overbelast kan raken. Met de tropische buien die tegenwoordig in de zomer kunnen vallen is een groene tuin dus geen overbodige luxe. Een groene tuin houdt het water ook beter vast waardoor verdroging minder snel optreedt.

Activiteiten Haarlemmermeer Waterproof
Haarlemmermeer Waterproof staat de komende periode op meerdere locaties in Hoofddorp: op de braderie in Overbos op zaterdag 25 juni, op het Zomerfeest in de Heimanshof op 26 juni en op zaterdag 2 juli op de Zomermarkt in Graan voor Visch. Daar is meer informatie te vinden over het programma, en kan door middel van een Wateroverlasttafel worden ervaren waarom een tuin met veel planten en struiken kan helpen om wateroverlast te voorkomen.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter