Wateropslag in de bodem

Loze ruimte gebruiken om water te bufferen

Gepubliceerd: 27 augustus 2020
We hebben het goed in Nederland: iedereen heeft toegang tot schoon drinkwater, misschien wel een overvloed. Op andere plekken in de wereld is dat anders, daar heersen grote tekorten. “Daarom voelde het voor ons ook tegenstrijdig om de WC door te spoelen met schoon drinkwater.” vertelt Lewis uit Hoofddorp. Hij liet een installatie van een waterzak in zijn kruipruimte plaatsen.  

 

Multifunctioneel regenwater 

Er valt doorgaans genoeg regen in Nederland en regenwater kan prima voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om de tuin te besproeien en ramen te lappen (handig omdat er geen kalk in zit, dus streeploos resultaat). Lewis vertelt over een nog breder gebruik bij hem thuis: “De waterzak is aangesloten op de WC van de begane grond en de buitenkraan. Dus ik heb eigenlijk een soort alternatieve waterleiding met regenwater.” 

 

Capaciteit van 4500 liter 

Een waterzak in de kruipruimte plaatsen scheelt veel kosten op het uitgraven van een tuin. Met de kruipruimte doe je als bewoner vaak toch niks. Bovendien, de waterzak heeft een capaciteit van 4500 liter, een tank met soortgelijke capaciteit kan je niet zomaar plaatsen in je (voor)tuin. Je moet natuurlijk wel even opletten dat je kruipruimte geschikt is.” nuanceert Lewis de mogelijkheden. “Soms zit deze al vol met isolatie, of is de toegang afgeslotenAls alles eenmaal is geïnstalleerd, is alles netjes afgewerkt in de meterkast en kruipruimte. Er is alleen nog een (kleine) zichtbare deksel van het regenwaterfilter in onze voortuin, maar dat stelt niets voor. 

 

Wil jij net zo’n systeem als Lewis? Neem dan contact op met JustNimbus. Voor andere waterproof maatregelen bekijk hier ons overzicht.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Een groen dak

Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de…

Regenton in de tuin

Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het (schone) regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken…

Stenen eruit, groen, grond en/of grind erin

Tegels in de tuin zorgen ervoor dat het water snel wegstroomt en niet opgeslagen kan…