Tegel eruit, boom erin

Karakterboom symbool voor vergeten relatie

Gepubliceerd: 6 mei 2020

In vroeger tijden stonden bij het kunstfort Vijfhuizen fruitbomen om te voorzien in de fruit- en vitaminebehoefte van de fortbewoners. Die fruitbomen zijn in de loop der tijd bijna allemaal verdwenen. “Het leek me mooi om met de aanplant van een hoogstam perenboom bij te dragen aan deze vergeten relatie tussen het fort, de voedselproductie en het landschap.” vertelt Marnix Tavenier. “Het is een fruitboom die in volwassen vorm een “gekromd silhouet” heeft, het is echt een karakterboom en een aanwinst voor het landschap waarin we wonen.”

Bekendste stoofpeer van het land

De Gieser Wildeman is één van de meest bekende en lekkerste stoofpeer van Nederland. Marnix plantte de hoogstamboom in de gedeelde moestuin met zicht op de Geniedijk en kunstfort Vijfhuizen. Het is een fruitboom die in het voorjaar prachtig bloeit en in oktober heerlijke vruchten geeft die je ook lang kunt bewaren. “De bloesem in het voorjaar is altijd een feestje en ondanks het feit dat het een zelfbestuiver is, weten de bijen de bloeiende boom goed te vinden,” vertelt Marnix. “en ja, ik ben gek op stoofperen….”

Planten zo gepiept

Marnix: “Onze perenboom is geplant in een vergeten hoekje op de moestuin op een plek die we niet echt gebruikten. Maar hij staat wel vlak langs het pad, zodat iedereen die er langs loopt ook kan genieten van deze boom.” Na het bepalen van de plek is de aanplant van een boom zo gedaan. Eerst spit je een ruim gat en maak je de grond goed los zodat de wortels makkelijk hun weg kunnen vinden in de klei. Meng voor extra voedingsstoffen wat compost door de kleigrond. Zet de boom in het gat en gooi het gat stevig dicht.  “Voorzie de boom van een stevige boompaal zodat hij niet omwaait bij een stevige polderwind.” tipt Marnix nog.

Verticale dimensie

Heeft Marnix nog meer tips voor tuinbezitters? “Een tuin zonder echte boom is geen tuin, maar een terras met planten. Dus maak je tuin compleet zou ik zeggen. In elke tuin past minimaal 1 echte boom, echt waar! Een boom in je tuin geeft de plek karakter en maakt je tuin juist groter door de vertikale dimensie. Kies een boom die bij jou én bij de plek past, dan heb je dubbel zoveel plezier!”

Wil jij ook een boom in je tuin? Kijk bij “Tegel eruit, boom erin” wat de voordelen zijn.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Een groen dak

Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de…

Regenton in de tuin

Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het (schone) regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken…

Stenen eruit, groen, grond en/of grind erin

Tegels in de tuin zorgen ervoor dat het water snel wegstroomt en niet opgeslagen kan…