Regenton in de tuin

Waarom een regenton in de tuin? 

Een regenton is een eenvoudige manier om waardevol zoet regenwater op te vangen én te benutten. Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken. Bijvoorbeeld om je planten (binnen of buiten) water te geven. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen, soorten en maten. De meeste tonnen hebben een kraantje waarmee je de gieter kunt vullen om de planten mee water te geven. Daarnaast is het handig om een overloop te maken van de regenton naar de regenpijp. Zo zorg je ervoor dat je regenton niet kan overstromen. Je kunt het ook op een andere manier weg laten lopen, bijvoorbeeld naar een vijver of een sloot.

Tip:

  • Sluit een druppelirrigatiesysteem aan op de volle regenton. De tuin kan zo droogteperioden overleven! Bijvoorbeeld als je lange tijd op vakantie gaat.

Is jouw tuin er geschikt voor? 

Het belangrijkste is dat je bij je regenpijp genoeg ruimte hebt om een regenton neer te zetten. Of dat je mogelijkheid hebt om regenwater vanaf de regenpijp naar de ton kunt leiden. Kies een ton die past op de plek waar je deze wilt plaatsen. 

Aan de slag!

Kies jouw regenton 

Er zijn veel verschillende regentonnen op de markt. Bij tuincentra en bouwmarkten kun je kunststof exemplaren krijgen. Dit zijn voordelige en redelijk onderhoudsvrije tonnen vanaf €50,-. Wil je een authentiek houten wijnvat als regenton, ga dan eens bij Boomkwekerij Tas langs. Zij hebben verschillende formaten (bijvoorbeeld 30 liter v.a. €50,- en 225 liter v.a. €119,-) en kunnen je goed adviseren over de verzorging van een houten regenton. Een houten regenton moet altijd nat blijven. 

Bij Boomkwekerij Tas kun je terecht voor mooie houten regentonnen. Dit zijn vaten die vroeger voor wijn zijn gebruikt. Hierdoor hebben ze een authentieke uitstraling (en in het begin ook geur). Deze vaten moet je wel altijd een beetje met water gevuld laten.

Bestel een regenton bij Tas

Voor de onderhoudsvrije plastic tonnen slaag je zeker bij Tuincentrum Suidgeest. Deze tonnen zijn voordeliger in aanschaf en onderhoud.  

Ga langs bij tuincentrum Suidgeest

Regenpijp afkoppelen

Benieuwd hoe je je regenpijp afkoppelt en aansluit op de regenton?

Ook op www.rainproof.nl en de website van RIONED vind je meer informatie over de regenton en het aansluiten hiervan. 

Op www.huisjeboompjebeter.nl vind je meer tips voor het klimaatbestendig maken van je tuin. 

Andere vormen van wateropslag 

Naast de klassieke regentonnen zijn er andere vormen van wateropslag in je tuin mogelijk. Denk aan een waterschutting of ondergrondse watertanks. Op www.rainproof.nl vind je meer informatie over een regenwaterschutting. Vraag bij je tuincentrum naar de verschillende mogelijkheden! 

Wat doe jij om Haarlemmermeer Waterproof te maken? Laat het ons en je buren weten! Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

DeelnemenAantal deelnemers:
account_box

Overige projecten

Lees ook