Regenton in de tuin

Het regent regentonnen

Gepubliceerd: 17 november 2021

Afgelopen weken hebben de deelnemers aan het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, het HaKa, hun welverdiende regenton ontvangen. De ton (inclusief installatie) is een donatie van het Hoogheemraadschap Rijnland. Rijnland is verantwoordelijk voor het waterpeil in de sloten en kanalen van Haarlemmermeer en is partner van Haarlemmermeer Waterproof. Hoveniersbedrijf Le Gardenier, ook partner van HWP, heeft de tonnen geleverd en geplaatst.

Tegen wateroverlast
Een regenton draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast, mits deze wordt geleegd vóórdat er een hoosbui aan komt. De ton moet daarom wel op een plek staan waar het water makkelijk ‘geloosd’ kan worden, zoals een border of een (regenwater)vijver. Op deze manier wordt het riool ontlast. In regenwater zit geen kalk en is daarom beter voor je planten (en voor jezelf!) dan drinkwater.

HaKa
Met de plaatsing van de tonnen is de eerste editie van het HaKa beëindigd. We kijken terug op een geslaagde wedstrijd en hebben veel zin om in het voorjaar met de tweede editie van start te gaan!

Reacties bewoners
De deelnemers reageren enthousiast op de regenton. Een greep uit de reacties die we kregen: “Het is gelukt! Ik ben erg blij met de regenton. Dank je wel.” “Hij staat er hoor! M’n regenton, zo leuk! Moeder natuur trakteerde ons direct op regen, dus als het er staat nu al een klein bodempje water in!”, “Ik ben er helemaal blij mee, bedankt!”.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Regenpijp afkoppelen

Door de regenpijpen van je gebouw of huis van het riool af te koppelen, ontlast je het rioolstelsel. Om waterschade te beperken, is het belangrijk…

Waterlievende planten

Naast gras zijn er genoeg mooie planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan…

Regenwatervijver

In een regenwatervijver kan het waterniveau stijgen, waardoor hij extra capaciteit heeft om regenwater tijdelijk op te vangen en vertraagd af te…