Wateropslag in de bodem

Het is toch zonde om je wc met drinkwater door te trekken?

Gepubliceerd: 20 augustus 2019

Jacqueline en haar gezin waren op zoek naar een manier om regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van hun toiletten en het wassen van hun kleding. Ze vonden het ideale systeem in een waterzak onder hun kruipruimte: “Het is toch zonde om drinkbaar leidingwater te gebruiken om de wc mee door te spoelen en om de was te doen? Een regenton hadden we al, maar daar kan maar 70 liter in. En om nu met gieters en emmers te gaan slepen vonden we iets te ver gaan. Een systeem onder de tuin of onder het huis was dus een oplossing.”

Wassen met gefilterd regenwater

Het is een prima systeem: regenwater wordt omgeleid met pijpen naar een vat waar een filter in zit. Het gefilterde water valt naar beneden en wordt naar een zak onder in de kruipruimte geleidt. Daar staat een pomp die bij gebruik het water naar de wc, wasmachine en/of buitenkraan pompt. “Deze slaat alleen aan als je het water gebruikt, dus hij verbruikt weinig energie.” stipt Jacqueline als een bijkomstig voordeel aan, “En als er niet voldoende water in de zak zit, gaat de vlotter aan en komt er alsnog leidingwater bij. Dit is vooral in lange droge periodes zoals vorig jaar aan de orde. Indien er te veel water in staat, loopt dit weg via een pijp die weer terug aangesloten is op de regenpijp en het riool.”

Een halve missende tegel

Het gezin merkt eigenlijk geen verschil aan de voortuin. Ze hebben een grote plantenbak voor het raam gezet en op de installatie zelf staat ook een plantenbak om de installatie aan het zicht te onttrekken. “Online kwam ik diverse systemen tegen, maar deze was de minst invasieve voor onze voortuin. We konden ook een grote bak in de tuin laten graven, maar dan moest alles open. Nu zijn er maar 4 tegels uitgegaan en zie je er op een halve missende tegel na niets van.”

Laag kalkgehalte = groot voordeel

Doordat regenwater een laag kalkgehalte heeft, hoeft er niet meer met agressieve anti-kalk schoonmaakmiddelen schoongemaakt te worden. Ook de was wordt gewoon schoon en aangezien het al ontkalkt water is, heeft de wasmachine ook minder onderhoud nodig. “Je ruikt niet eens dat het regenwater is als de was gewassen is. Wij gebruikten al niet veel water (55m3 per jaar) maar door het systeem is ons gebruik nog eens 20% omlaag gegaan. En de waterrekening natuurlijk ook!”

Wil jij ook meer doen met het water in je tuin?

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Hoogteverschillen in de tuin

Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen zorg je ervoor dat sommige delen altijd droog blijven en in andere delen bij een heftige regenbui water kan blijven staan…

Waterdoorlatende verharding

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden. Waterdoorlatende verharding…

Maak je (groene) schoolplein waterproof

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de kracht en het plezier van een Groen schoolplein. Veel onderdelen van een groen schoolplein…