Een groen dak

Het groene dak van Roos Meekel

Gepubliceerd: 1 augustus 2018

Roos Meekel uit Vijfhuizen en haar man besloten in 2014 een garage te bouwen op de bestaande parkeerplaats op hun eigen terrein, maar ook boven een deel van hun mooie groene tuin. In hun (Vinex) wijk zijn heel veel tuinen volledig bestraat. “Dat vinden wij zonde. Daarom kozen wij ervoor om het gedeelte “groen” dat we wegnamen te compenseren met een groen dak op de garage.”

Roos Meekel

Elk jaar een nieuw soortje voor meer biodiversiteit

En het oog wil ook wat! Vanaf de bovenverdieping ziet een groen dak er een stuk gezelliger uit dan een zwart vlak. Ieder jaar kopen ze bij een lokale kweker wat nieuwe soorten bij, zodat ze veel verschillende soorten bloemen hebben. “Wat me het meeste verraste was de hoeveelheid bijen, hommels, vlinders, zweefvliegjes etc. die vrijwel direct door het dak werden aangetrokken. En ook voor de katten werd het een favoriete chill-plek.” 

Laag voor laag zelfstandig gelegd 

Ze hebben het hele proces zelfstandig uitgevoerd. “We zijn eerst bij tuincentra langs geweest, maar daar was een sedum-dak toen nog niet verkrijgbaar.” Uiteindelijk hebben ze een “compleet groen dak-pakket” online besteld. De instructies van de leverancier waren heel duidelijk en zo hebben ze het dak laag voor laag opgebouwd. “Het dak voorzien van EPDM folie, dat is de basis.” Op het EPDM komt eerst een soort noppenfolie met vlies erover dat als waterreservoir dient. Daar overheen komt een laag aarde met speciale korrels waarover de sedum-matten zijn uitgerold. Na het leggen van het dak groeiden de plantjes snel.   

Weinig onderhoud nodig 

Het onderhoud is vrij eenvoudig: Twee keer per jaar bemesten met een speciaal mest en eventueel strooien met kalk om mos te weren. Verder is er niet veel onderhoud nodig. Zo gauw het dak rood gaat kleuren weet je dat het mest of water nodig heeft. Nu met de lange droogte die we hebben is het wel noodzakelijk om 1x in de week even flink wat water te sproeien. In normale zomers is dat niet nodig. 

Wil jij ook een groen dak?

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Regenpijp afkoppelen

Door de regenpijpen van je gebouw of huis van het riool af te koppelen, ontlast je het rioolstelsel. Om waterschade te beperken, is het belangrijk…

Waterlievende planten

Naast gras zijn er genoeg mooie planten die ertegen kunnen als hun wortels soms enkele uren tot dagen onder water staan…

Regenwatervijver

In een regenwatervijver kan het waterniveau stijgen, waardoor hij extra capaciteit heeft om regenwater tijdelijk op te vangen en vertraagd af te…