Een groen dak

Het groene dak van Annemarieke en André Baars

Gepubliceerd: 23 augustus 2018

Annemarieke en André Baars uit Hoofddorp hebben niet bewust gekozen voor het aanleggen van een groen dak. Hun groene dak hoort bij de oorspronkelijke opzet van het wijkje waarin zij wonen. Die wijk is gebouwd met een antroposofische gedachte in het achterhoofd.  

Nuttig effect op hele huis 

“Het groene dak was wel een factor die meespeelde in de beslissing ons huis te kopen. Het fraaie uiterlijk van ons dak, het drukke gebruik ervan door insecten en vogels en het nut van zo’n dak wat betreft waterafvoer en temperatuurbeheersing sprak ons erg aan.”, sommen ze de voordelen op. “Onze schuur blijft in de zomer koeler en in de winter warmer dan je op grond van de buitentemperatuur zou verwachten. Verse levensmiddelen houden het zowel ’s zomers als ’s winters goed uit in onze schuur.” 

Annemarieke en André Baars

Wisselend uiterlijk

“Naast al deze praktische voordelen, vinden we vooral het constant wisselende uiterlijk van het dak positief. Er is altijd iets te beleven op het dak! Wij hoeven nauwelijks onderhoud te plegen aan ons dak.”, wuift André eventuele bezwaren weg. ”We sproeien hooguit in extreem hete perioden, zoals afgelopen maand, wel eens extra op het dak.” 

Mooi meegenomen 

“Onze tip is: gewoon doen! Je zult er hoe dan ook van genieten! Is het niet door het uiterlijk, dan wel door de aangenamere temperaturen. En het idee dat je zonder veel moeite iets belangrijks doet voor je leefomgeving is toch mooi meegenomen!” 

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Hoogteverschillen in de tuin

Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen zorg je ervoor dat sommige delen altijd droog blijven en in andere delen bij een heftige regenbui water kan blijven staan…

Waterdoorlatende verharding

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan voor waterdoorlatende verharding gekozen worden. Waterdoorlatende verharding…

Maak je (groene) schoolplein waterproof

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de kracht en het plezier van een Groen schoolplein. Veel onderdelen van een groen schoolplein…