Groene daken zijn hot en brengen verkoeling

25 april 2018

Een groen dak is hot! Maar naast dat een groen dak de dakbedekking beschermt en warmte en geluid isoleert, verkoelt het ook. Een groen dak is een dak dat is bedekt met planten. Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de omgeving. Want op een warme zomerse dag kan de temperatuur van een zwart dak oplopen tot ruim boven de 50 graden. Een groen dak blijft echter koel, onder andere door het verdampen van vocht.

Nog hoger rendement

Het aan laten leggen van een groen dak kan nu extra voordelig: Inwoners en ondernemers die investeren in een groen dak kunnen hiervoor een subsidie krijgen van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal is €50.000,- aan subsidiegeld in 2018 beschikbaar. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Onderscheid in groene daken

Bij de subsidieregeling wordt onderscheid gemaakt tussen basis groene daken (met sedum beplanting) en biodiverse groene daken. Dit zijn daken met meer soorten beplanting die beter bijdragen aan de genoemde voordelen. Omdat deze duurder in aanleg zijn, kan voor dit daktype meer subsidie worden aangevraagd. Het college vanb en w heeft het subsidiegeld ter beschikking gesteld uit het programmabudget Duurzaam.

Informatie subsidie

Op dit moment is er helaas geen subsidie meer voor groene daken in gemeente Haarlemmermeer

 

Informatie groene daken

Handige weetjes en meer inhoudelijke informatie vind je op onze pagina over groene daken.