Het groene dak van Roos Meekel

1 augustus 2018

Roos Meekel uit Vijfhuizen en haar man besloten in 2014 een garage te bouwen op de bestaande parkeerplaats op hun eigen terrein, maar ook boven een deel van hun mooie groene tuin. In hun (Vinex) wijk zijn heel veel tuinen volledig bestraat. “Dat vinden wij zonde. Daarom kozen wij ervoor om het gedeelte “groen” dat we wegnamen te compenseren met een groen dak op de garage.” 

Roos Meekel

Elk jaar een nieuw soortje voor meer biodiversiteit 

En het oog wil ook wat! Vanaf de bovenverdieping ziet een groen dak er een stuk gezelliger uit dan een zwart vlak. Ieder jaar kopen ze bij een lokale kweker wat nieuwe soorten bij, zodat ze veel verschillende soorten bloemen hebben. “Wat me het meeste verraste was de hoeveelheid bijen, hommels, vlinders, zweefvliegjes etc. die vrijwel direct door het dak werden aangetrokken. En ook voor de katten werd het een favoriete chill-plek.” 

Laag voor laag zelfstandig gelegd 

Ze hebben het hele proces zelfstandig uitgevoerd. “We zijn eerst bij tuincentra langs geweest, maar daar was een sedum-dak toen nog niet verkrijgbaar.” Uiteindelijk hebben ze een “compleet groen dak-pakket” online besteld. De instructies van de leverancier waren heel duidelijk en zo hebben ze het dak laag voor laag opgebouwd. “Het dak voorzien van EPDM folie, dat is de basis.” Op het EPDM komt eerst een soort noppenfolie met vlies erover dat als waterreservoir dient. Daar overheen komt een laag aarde met speciale korrels waarover de sedum-matten zijn uitgerold. Na het leggen van het dak groeiden de plantjes snel.   

Weinig onderhoud nodig 

Het onderhoud is vrij eenvoudig: Twee keer per jaar bemesten met een speciaal mest en eventueel strooien met kalk om mos te weren. Verder is er niet veel onderhoud nodig. Zo gauw het dak rood gaat kleuren weet je dat het mest of water nodig heeft. Nu met de lange droogte die we hebben is het wel noodzakelijk om 1x in de week even flink wat water te sproeien. In normale zomers is dat niet nodig. 

Ook een groen dak?

Wil jij ook een groen dak? Dat kan nu extra voordelig met de subsidie van Gemeente Haarlemmermeer (zolang de voorraad strekt). Meer weten? Je vindt meer informatie en de regels voor de subsidie op deze pagina.