Waterdoorlatende verharding

Gebruik in onze polder zand onder de grindplaten als extra waterbuffer

Gepubliceerd: 17 augustus 2020

Een van de manieren om je tuin “waterproof” te maken is waterdoorlatende verharding. Bij onze nieuwe partner, Grindplaatshop, kun je terecht voor een nóg duurzamere oplossing: grindplaten van gerecycled materiaal! Dit in tegenstelling tot een hoop andere platen die na gebruik wel recyclebaar zijn, maar van nieuw materiaal zijn gemaakt.

Waterdoorlatende verharding

Waterdoorlatende verharding in je tuin is natuurlijk al een heel goede stap, maar als je dan toch bezig bent, denk dan ook aan de ondergrond onder die verharding. Ruud Griekspoor van Grindplaatshop tipt: “Helaas laat de kleigrond in onze polder het regenwater – vooral bij hevige buien – niet goed door. Mijn tip is dat als u grind of split wilt gaan gebruiken u eerst een laag zand of gebroken puin aanbrengt. Deze zorgt niet alleen voor stabiliteit maar fungeert ook als buffer van het regenwater. Zodat de kleigrond het water daarna rustig kan opnemen.” 

Grindplaten voor visueel resultaat

Grindplaatshop levert koppelbare grindplaten. “Door het gebruik van grindplaten bent u verzekerd van stabiele en spoor-vrije paden, parkeerplaatsen en opritten,” vertelt Ruud. “Na de onderlaag van zand of puin, plaats je op een gronddoek de grindplaten. Deze kun je dan “vullen” met het door jou gewenste materiaal: grind op split. Zo heb je een mooi, maar ook heel stevig en duurzaam, visueel resultaat.”

Kijk voor meer informatie over deze grindplaten op Grindplaatshop.nl of lees meer over waterdoorlatende verharding op onze website.

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Regenwater schutting

Je kunt regenwater ook (verticaal) opslaan met bijvoorbeeld een regenwaterschutting. Een schutting van 1 meter breed kan al gauw zo’n 300L regenwater opslaan…

Open goot

Open goten kunnen regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp leiden naar een sloot of een vijver waar het water gebufferd kan worden en langzaam kan infiltreren. Open goten…

Wateropslag in de bodem

Regenwater uit de regenpijp of het water van verharde oppervlakken kan afgevoerd worden naar een infiltratievoorziening in de tuin in de vorm van een greppel…