Waterdoorlatende verharding

Geen natte spullen meer in de schuur

Gepubliceerd: 28 oktober 2019

In Haarlemmermeer is het nogal eens moeilijk je spulletjes droog te houden. Een bewoonster vertelt: “Na een regenbui stond onze schuur vaak onder water en achter onze schuur ontstond dan óók vaak een enorme diepe plas. Deze plas kon vaak dagen blijven liggen, precies bij de ingang van onze tuin. Erg vervelend dus.”

De oplossing

Ben je van plan je tuin opnieuw in te richten? Denk dan aan oplossingen om jouw tuin waterproof te maken. Bijvoorbeeld door waterdoorlatende voegen tussen de tegels: “Toen wij 2 jaar geleden nieuwe, grotere tegels in de tuin gingen leggen, vertelden wij de hovenier over de wateroverlast. Hij vertelde dat er voegen bestonden, waardoor het water gemakkelijk weg kan lopen.” Deze voegen laten niet al het water door, dus plaatsten de bewoners aan het eind van de tuin – voor de schuur en ook achter de schuur in de poort – een lange goot zodat regenwater makkelijk wegloopt en er geen plassen ontstaan.

Alles blijft nu droog!

De maatregelen hebben goed resultaat opgeleverd. Het water loopt nu allemaal gemakkelijk weg en door naar de nabijgelegen put. In de tuin liggen geen plassen meer en óók de schuur heeft sindsdien niet meer onder water gestaan. “Dat is erg fijn voor het behoud van onze spullen die in de schuur opgeborgen staan.”

Wil jij ook jouw tuin waterproof maken?

Download deze raamposter, vink aan welke maatregelen jij al hebt uitgevoerd en hang de poster voor het raam. Zo weten je buren ook wat jij doet. Misschien inspireer je hen er zo wel mee!

Download de raamposter

Een groen dak

Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de…

Regenton in de tuin

Zaag je regenpijp door en plaats er een regenton onder. Zo verdwijnt het (schone) regenwater niet in het riool, maar kun je het zelf gebruiken…

Stenen eruit, groen, grond en/of grind erin

Tegels in de tuin zorgen ervoor dat het water snel wegstroomt en niet opgeslagen kan…